Brusel pošle Řecku 14,5 miliardy eur na splátku dluhu

Řecko dnes dostane první část finanční pomoci od Evropy a Mezinárodního měnového fondu. Hrozba, ze nesplatí své dluhy, o které se má postarat den poté, jsou tak alespoň pro tuto chvíli zažehnány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Dnes, tedy den před tím, než země bude muset splatit 8,5 miliard euro, Brusel pošle Řecku 14,5 miliardy. Mezinárodní měnový fond přitom 5,5 miliardy ze stabilizační půjčky v celkové výši 110 miliard eur poslal Aténám už minulý týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakci trhů na pomoc Řecku hovořil ve Světě o osmé Lukáš Vácha z Conseq Investment Management

Jak agentuře Bloomberg řekl nejmenovaný řecký státní úředník, to by mělo Řecku postačit na květen a červen.

Obchodní ředitel Conseq Investment Management Lukáš Vácha neočekává, že by pomoc z Bruselu vyvolala na finančních trzích zásadní reakci.

“Hlavní reakce už přišla minulý týden, kdy byla zveřejněna celková pomoc ve výši 110 miliard eur. Teď už je to spíš jen psychologická záležitost, že první splátka před splatností jedné s tranší řeckých bondů skutečně dorazí,“ uvedl Vácha.

Trhy zadluženým zemím Evropy nedůvěřují

Zadlužené země Evropy se dočkaly půjček a garancí ve výši 750 miliard eur. Postupně slibují velké škrty v rozpočtech, přesto jim trhy nedůvěřují. Podle Váchy jde totiž o "vytloukání klínu klínem“.

“Eurozóna je celkově hodně zadlužená, takže v případě problémů jednoho z nich by si již tak hodně zadlužené státy dále půjčovaly na záchranu jednoho z nich,“ podotkl Vácha.

Evropské státy s výjimkou Řecka jsou podle něj momentálně schopné si půjčovat, hlavní riziko je ale v případné další eskalaci řecké krize.

„Panika by se mohla šířit i na další země, které jsou podobně postižené, a v tom případě by se jejich schopnost refinancovat se na trhu značně snížila. Pak bych se bál, že ani 750 miliard eur nebude dostatečných,“ doplnil obchodní ředitel Conseq Investment Management Lukáš Vácha.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme