Německo navrhuje plošný zákaz schodkových rozpočtů v EU

Německo chce prosadit, aby si eurozóna zakázala schodkové rozpočty. Šestnáctka zemí, kde se platí eurem, by tak napodobila krok, ke kterému se Berlín legislativně zavázal už loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble | Foto: Bundesministerium des Innern

Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho by zákaz schodkových rozpočtů měl zabránit opakování řecké dluhové krize. Podobně jako další opatření, která nyní chystá a která hodlá představit na pátečním setkání pracovní skupiny, jejíž cílem je větší koordinace a harmonizace ekonomik eurozóny.

Rakousko, jak vyplývá z vyjádření ministra financí Prölla pro německý list Die Welt, zákaz schodků zakotvený v konstituci podporuje. Ani francouzský prezident Sarkozy se mu podle britských Financial Times nebrání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo chce prosadit aby si eurozóna zakázala schodkové rozpočty. Podrobněji s ředitelem penzijního fondu ING Jiřím Rusnokem.

„Z těchto vyjádření je možné usuzovat, že před EU a eurozónou jsou změny v dosavadním přístupu k rozpočtové a potažmo také měnové politice. Jak budou konkrétně změny budou vypadat, je ještě předčasné předvídat. Ale ten trend je jasný,“ řekl na Rádiu Česko bývalý ministr financí, nyní ředitel penzijního fondu ING Jiří Rusnok.

Zákaz schodkových rozpočtů

Plošný zákaz schodkových rozpočtů pro všechny členy eurozóny by podle něj znamenal obrovskou změnu. „Když si uvědomíme, že v posledních 10 či 20 letech je spíše výjimkou, že země EU nebo eurozóny mají přebytkové nebo jen vyrovnané rozpočty, rozhodně by to byl dopad negativní z hlediska krátkodobého ekonomického růstu,“ uvedl.

Na druhou stranu by to ale podle něj zvýšilo robustnost evropských ekonomik. „Ještě bude debata o tom, jestli to pravidlo má být takto statické. Protože tržní hospodářství se vyvíjí v cyklech a na to musí reagovat rozpočtová politika. Pokud by byla svázána fixním pravidlem, jak je nakonec i dnes - mínus tříprocentním pravidlem maastrichtských kritérii - nebylo by to úplně zdravé. Existují situace, kdy je schodek odůvodněníhodný,“ dodal Rusnok.

Postupné a legislativou diktované odstranění rozpočtových schodků by podle ale něj bylo pro českou ekonomiku z dlouhodobého hlediska přínosné.

Zákaz schodkových rozpočtů je prozatím nejradikálnějším nápadem, který v důsledku krize eurozóna představila. Návrh, aby rozpočty jednotlivých členů ještě před národními parlamenty diskutoval Brusel je podle Rusnoka schůdnější.

„Bude asi snadněji dosažitelný z hlediska kompromisu jednotlivých zemí. Je to metoda, kterou EU v některých oblastech, kde nemá plné kompetence, používá. Je to taková metoda softkoordinace. Určitě bych se tomu nebránil,“ uvedl.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme