Čeští hokejisté porazili Kanadu a jsou ve čtvrtfinále MS, tam je čeká Finsko

Češi porazili v osmifinále hokejového mistrovství světa Kanadu 3:2 a jsou ve čtvrtfinále. Vyřazovací boje si naopak nezahrají Slováci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenéři Vladimír Růžička a Ondřej Weissmann vedou tým v boji o čtvrtfinále

Trenéři Vladimír Růžička a Ondřej Weissmann vedou tým v boji o čtvrtfinále | Zdroj: ČTK

Česká republika - Kanada 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)

Češi vstoupili do utkání výborně a svého soupeře přehrávali. Klepišova a po té i Kašparova šance volaly po brance. Ovšem první udeřil v sedmé minutě soupeř. Kapitán Kanady RAY WHITNEY, který prostrčil v přesilovce kotouč mezi nohy Vokouna - 0:1.

Svěřenci trenéra Růžičky ale nesložili zbraně a pomenším útlumu pomalu vyrovnali hru i skóre. Pomohla k tomu znovu, už po čtvrté na šampionátu, přesilovka soupeře. V oslabení totiž ujel Kašpar a nikým neatakovaný srovnal útočník finského Oulu skóre – 1:1.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osmifinálové zápsy očima reportéra Kamila Jáši

V úvodu druhé části byli Kanaďané aktivnější, ale Vokoun jejich šance pochytal a dodal týmu potřebnou jistotu. Češi se osmělili a v polovině utkání už udávali tempo hry. Stále častěji se tlačili před branku soupeře a dočkali se i branky. Ve 33. minutě tečoval Jágr Němcovu střelu za Masonova záda – 2:1.

Kanadští hráči po inkasované brance začali více vyhledávat osobní souboje a snažili se vyprovokovat Čechy k potyčkám. Ti se ale nenechali strhnou a věnovali se nadále hře. Odměnou jim byla branka, kterou vypracoval Rozsíval a zakončoval Klepiš – 3:1.

Ve třetí třetině se český tým nesoustředil pouze na bránění náskoku a vyrážel k nebezpečným ztečím kanadské obrany, leč žádná ze šancí se neujala a tak udeřil soupeř. Při power play za brankou evidentně fauloval Vokouna Perry, rozhodčí nechali hru pokračovat a Duchene trefil opuštěnou branku – 3:2.

Češi už ale malý náskok udrželi a zajistili si postup do čtvrtfinále. Kanaďané po závěrečném hvizdu neunesli frustraci z prohry a vyprovokovali hromadnou šarvátku za Vokounovou brankou.

Branky a nahrávky: 19. Kašpar (Novotný), 33. Jágr (Vampola, Němec), 39. Klepiš (Rozsíval, Vokoun) - 7. Whitney (Giordano, Ch. Mason), 59. Duchene (Raymond). Rozhodčí: Levonen (Fin.), Sterns (USA) - Kowert (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 8:8. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6466.

Sestavy:

Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Čáslava, Blaťák, Němec, K. Rachůnek, Mojžíš, Gřegořek - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Kanada: Ch. Mason - Giordano, Russell, Burns, M. Staal, Cumiskey, Beauchemin, Myers - Perry, Stamkos, Raymond - Whitney, Duchene, Tavares - Downie, Ott, Laich - Eberle, Peverley, E. Kane - R. Bourque. Trenéři: Craig MacTavish, Billy Moores a Peter DeBoer.

Švýcarsko - Švédsko 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 4. Pääjärvi-Svensson (Martensson), 21. Harju (Karlsson, Jonathan Ericsson), 24. Hedman (Martensson), 44. Pettersson (Jonathan Ericsson), 45. Martensson (Nilson, Pääjärvi-Svensson). Rozhodčí: Laaksonen (Fin.), Baluška - Valach (oba SR), Děďulja (Běl.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 5757.


Tabulka:
1.Švédsko 12 bodů
2.Švýcarsko 9
3.Česko 9
4.Kanada 6

Slovensko - Německo 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Slovensko nevstoupilo do utkání, které bylo přímým soubojem o postup do čtvrtfinále dobře. Už po sedmi minutách s domácími hokejisty prohrávalo, když se dostal nekrytý k dorážce Barta. Navíc vedení Němci zvýšili po pěti minutách druhého dějství.

Jiskřičku naděje vykřesal třičtvrtě minuty před druhou sirénou Svatoš, který z mezikruží využil střelou pod horní tyčku přesilovou hru Slovenska. Byla to však jediná trefa našich východních sousedů a tak pro ně turnaj skončil už osmifinále.

Branky a nahrávky: 40. Svatoš (Graňák) - 8. Barta (Kreutzer), 25. Kreutzer (Barta, Felski). Rozhodčí: Hansen (Nor.), Sjöberg - Sabelström (oba Švéd.), Bechard (Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 15.137.

Rusko - Finsko 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 17. Fjodorov (Sjomin, Ovečkin), 34. Malkin (Kovalčuk, Gončar), 35. Kuljomin (Afinogenov, Anisimov), 43. Jemelin (Kovalčuk), 43. Afinogenov (Kulikov). Rozhodčí: Looker (USA), Muylaert (Kan.) - Kalivoda (ČR), Wehrli (Švýc.). Vyloučení: 11:11, navíc J. Jokinen (Finsko) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 11.687.


Tabulka:
1.Rusko 15 bodů
2.Finsko 9
3.Německo 7
4.Dánsko 6

Čtvrtfinálové dvojice:

Rusko – Kanada
Česko – Finsko
Německo – Švýcarsko
Švédsko - Dánsko

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme