Odvolaný ředitel Galerie Klatovy/Klenová přesunul hlavní výstavu do Kutné Hory

Výstava nejlepších prací mladých evropských výtvarníků se letos přemístí z Galerie Klatovy/Klenová do nově otevřené Galerie středočeského kraje v Kutné Hoře. Radiožurnálu to potvrdil historik umění Marcel Fišer - odvolaný šéf Galerie Klatovy/Klenová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Galerie Klenová

Galerie Klenová | Foto: Galerie Klenová www.gkk.cz

Projekt Startpoint před osmi lety poprvé Marcel Fišer zorganizoval právě v Klenové. Loni však byl odvolán z funkce ředitele a před několika týdny dostal také výpověď jako kurátor galerie. A tak mezinárodně uznávaný projekt přesunul do kutnohorské Galerie GASK.

Startpoint začne letos v září. Už loni se do projektu přihlásilo 33 škol z 15 zemí Evropy. Výstava je jednou z mála možností vidět nejlepší práce absolventů uměleckých škol a také díky tomuto projektu Galerie Klatovy/Klenová na sebe výrazně upozornila i jinde v Evropě.

Od loňského roku kulturní veřejnost protestuje proti odvolání Marcela Fišera z postu šéfa Galerie, podepisuje petice a organizuje happeningy. Naposled se konal v pátek 14. května v centru Plzně.

Vedení Plzeňského kraje Fišera údajně odvolalo kvůli nedostatkům v oblasti rozpočtu a spolupráce se zřizovatelem. Umělci ale mluví o tom, že hlavním důvodem byly osobní spory Fišera s plzeňským radním pro kulturu Václavem Koubíkem.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme