Strany před volbami nešetří protikorupčními hesly. Slyší na ně voliči?

Odstraníme korupci, která brání efektivnímu fungování státu. Tak zní jeden z předvolebních slibů, kterými politické strany v posledních týdnech nešetří. Boj proti korupci se stal v letošním předvolebním klání hned po řešení ekonomické krize druhým nejdůležitějším tématem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplatek

Úplatek | Foto: Rádio Praha

Protikorupčními slogany letos strany na předvolebních billboardech rozhodně nešetří. Zdá se, že korupci všechny najednou vyhlásily válku. To ale v předvolebním boji rozhodně není novinkou, připomíná Eliška Císařová z české pobočky Transparency International:

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby 2010: Boj proti korupci. Příspěvek Nadi Bělovské.

„Když se podíváme detailně na obsahy sdělení, která na nás koukají z billboardů a z televizních debat, tak přece jenom se v nich zas až tak významně nic nemění. Myslím si, že politické strany zvolily toto téma už z toho důvodu, že se jedná dlouhodobě ve všech průzkumech, výzkumech jako téma, které českou veřejnost hodně trápí, takže je to podle mého názoru takový trochu tahoun na voliče.“

Omezení korupce pomůže ekonomice

Kromě toho, že strany vědí o averzi voličů ke korupci, je k omezování nekalých praktik podle politologa Jana Kubáčka nutí i stav veřejných financí.

„V současnosti, když peněz je málo, lidé se bojí o zaměstnání, bojí se o svůj stav rodinných rozpočtů a ukazuje se, že skrze korupci se ztrácí něco kolem 15 % veřejných zakázek každý rok, tak Čechy to začíná zase trápit a začínají to velmi tlačit a apelovat do programů politických stran,“ řekl Kubáček Rádiu Česko.

Také Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank, upozorňuje, že omezení korupce by výrazně pomohlo české ekonomice, kterou bobtnání korupčních praktik brzdí:

„To, jak u nás se rozmohla korupce, zejména v oblasti zadávání veřejných zakázek, ale třeba i v obchodování s pozemky a podobně, to si myslím, že přesáhlo hranici, která umožňuje nějaké normální fungování ekonomiky v řadě oblastí. A tady si myslím, že to je otázka ani ne tak zákona, ale praxe při zadávání veřejných zakázek.“

Politické strany slibují s korupcí zatočit

Právě zprůhlednění veřejných zakázek přitom v předvolebním boji propagují téměř všechny strany. ODS, sociální demokraté i jejich političtí konkurenti se shodují na tom, je zapotřebí o probíhajících tendrech na státní zakázky zveřejňovat co nejvíce informací a zpřístupnit je široké veřejnosti na internetu.

Hned několik stran také navrhuje, aby se o veřejné zakázky nemohly ucházet firmy s nejasnými vlastníky, tedy buď společnosti s akciemi na majitele nebo firmy spravované přes schránky v daňovým rájích.

Omezení lobbingu, průhledná výběrová řízení, registr firem i agent-provokatér

Sociální demokraté i komunisté chtějí dále omezit lobbing a ČSSD navíc propaguje povinné internetové aukce pro nákupy zboží a služeb ve veřejné správě. ODS volá po důsledném postihování korupce, chce zavést veřejný seznam firem nezákonně jednajících firem při veřejných soutěžích a přeje si, aby se výběrové komise u veřejných zakázek vybíraly losem.

TOP 09 by ráda dala poslancům právo kontrolovat hospodaření státních firem a trvá na tom, aby strany zveřejňovaly výdaje na své kampaně. To podporují i zelení, kteří navíc usilují o zavedení registru firem, které státní zakázky dostávají, a spolu s lidovci prosazují zavedení trestní odpovědnosti právnických osob.

Lidovci navíc podporují institut protikorupčního agenta provokatér a chtějí zabavovat majetek odsouzeného pachatele, který nedovede vysvětlit, jak ho získal.

Bezzubá opatření?

Protikorupční programy stran jsou poměrně ambiciózní, podle Elišky Císařové ale zůstává otázkou, jestli politici své plány dokáží po volbách převést do praxe:

„Naše organizace každé dílčí opatření, které nějakým způsobem omezí výskyt korupce, vítá. Na druhou stranu řada z těch opatření, která politické strany proklamují, tak se dala přijmout již v uplynulém období, kdy nám vládla úřednická vláda. Řada z opatření se dala přijmout i v dobách, kdy politické strany měly vládu s politickým mandátem a takováto opatření mohly prosadit. Myslím si, že dílčí opatření jsou vítána, nicméně obecně politické strany k tomu přistupují značně alibisticky a tváří se, jakoby nikdy před tím příležitost neměly. A to platí především o stranách, které v parlamentu sedí již několik volebních období.“

Korupce provází hlavně veřejné zakázky

To ale nic nemění na tom, že zprůhlednění zadávání veřejných zakázek v Česku je zapotřebí. Právě veřejné zakázky jsou u nás totiž nejčastěji příležitostí ke korupci, což dokazují aktuální statistická čísla:

„Za rok 2009 se odhaduje objem veřejných zakázek na 650 miliard, z toho zhruba 29 % bylo zadáváno mimo režim zákona o veřejných zakázkách,“ uvedla Císařová.

Podle Transparency International je proto zapotřebí zajistit transparentnost výběrových řízení, zvýšit konkurenci mezi státními dodavateli a zamezit zneužívání kvalifikačních kritérií pro zadávání zakázek konkrétnímu subjektu.

Informace na internetu jsou prvním krokem

K tomu všemu by mělo pomoci zveřejňování celého výběrového řízení na internetu. Eliška Císařová ale současně upozorňuje, že to je pouze prvním, nikoliv dostačujícím krokem k omezení korupce:

„V případě, že na něco posvítíte, je na to vidět, tak je více novinářů, angažovaných občanů nebo různých obecně prospěšných společností, které se snaží těmto tématům věnovat. Na druhou stranu je potřeba tuto informaci dostatečně uživatelsky zpřístupnit tak, aby opravdu se v té třeba databázi dalo vyhledávat, aby se dala používat komparativní data. Nelze to pouze vyvěsit na webové stránky a zahltit tím všechny potenciální uživatele, ale spíš se snažit zpřístupnit tu informaci tak, aby k něčemu byla.“

Transparency International: Protikorupční balíček musí dopadnout na všechny složky

Transaparency Internation upozorňuje, že v Česku je zapotřebí zavést trestní odpovědnost právnických osob, přijmout služební zákon a změnit kontrolu hospodaření politických stran.

Císařová zároveň také upozorňuje, že k tomu, aby se korupci v Česku podařilo omezit, je zapotřebí, aby protikorupční balíček dopadl na všechny složky, které se na korupčním chování mohou podílet, tedy jak na výkonnou, soudní i legislativní moc, tak na justici, dozorové orgány a vůbec celou veřejnou sféru.

Marián Vojtek, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme