Nejbohatší Číňan půjde na 14 let do vězení za korupci

Čínské úřady poslaly na čtrnáct let do vězení někdejšího nejbohatšího Číňana, podnikatele Chuanga Kuang-jüa. Soud ho uznal vinným z korupce a nezákonných obchodních praktik. Má také zaplatit pokutu 600 milionů jüanů , tedy v přepočtu skoro dvě miliardy korun. S odkazem na čínská média to uvádí BBC. Chuangův případ je jedním z největších korupčních skandálů v Číně, ale není jediný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Chuang Kuang-jü začínal v 80. letech prakticky od nuly, a už v roce 2008 byl nejbohatším podnikatelem v Číně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším čínském protikorupčním skandálu mluvil na Rádiu Česko zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

„Chuang Kuang-jü začínal po škole tak, že prodával použité knihy. Pak se ale vrhnul na elektroniku a snažil se ji prodávat co nejlevněji. Postupně si začal budovat obchodní řetězec, který je druhý největší v Číně. Gome Electronics dnes představuje asi 1300 prodejen s domácími potřebami po celé zemi. Je ho jmění se odhaduje na tři až šest miliard dolarů,“ říká zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Podle Slezáka mohli Číňané již od 80. let drobně podnikat, pokud to vládnoucí komunistické straně nevadilo. A to byl i případ Chuang Kuanga-jü.

Politické pozadí?

Přes své bohatství a vliv ale nakonec Chuang Kuang-jü narazil, byl obviněn a odsouzen.

„Na pravé důvody jeho odsouzení se názor liší. Jedni lidé říkají, že za tím stojí snaha komunistické strany dokázat, že to s bojem proti korupci myslí skutečně vážně. Že potřebovala nějaký jasný příklad toho, že ani vysoce postavená, úspěšná osoba, jestliže na ní ulpí podezření z braní nebo dávání úplatků, není imunní proti tomu, aby byla soudně stíhána a poslána do vězením,“ pokračuje Slezák a dodává:

„Jiné názory říkají, že se Chuang Kuang-jü opravdu dopustil toho, za co byl odsouzen, tedy z braní a přijímání úplatků a využívání tajných informací, nicméně podotýkají, že v době, kdy začínal, byly podobné praktiky naprosto běžné a stejné praktiky používají i jiní čínští obchodníci. Proto je tam ještě jiný motiv.“

„Tím by mohlo být to, že se spojil se špatnou politickou klikou, po jejíž porážce byl tak přísně odsouzen i on.“

Zpravodajové si všímají, že v Číně nemine týden, aby nebyl obviněn z korupce nějaký podnikatel nebo nějaký vlivný člověk. V Číně byla podobným způsobem odsouzena již řada rychle zbohatnuvších podnikatelů. Například dříve nejbohatší muž Číny Mou Čchi-čung si odpykává doživotní trest vězení za bankovní podvody. Na 16 let vězení byl za uplácení, daňové podvody a zpronevěru v roce 2008 odsouzen vlivný šanghajský developer Čou Čeng-i. Tažení proti korupci ale přesto nepřineslo kýžené cíle.

Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme