Tabulky pro určování výše výživného jdou do praxe

Soudci dostanou do ruky tabulky pro výpočet výše výživného. Ministerstvo spravedlnosti jim je dnes rozeslalo. Nejde o závazný, ale doporučující materiál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti na hřišti

Děti na hřišti | Foto: Jan Rosenauer

Tabulky mají vést ke sjednocení výše výživného. Podle věku dítěte mají být alimenty v rozmezí od 11 do 25 procent z platu rodiče, se kterým dítě nežije.

Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník připouští, že by mohl vzrůst počet případů, kdy se budou rodiče domáhat přepočtení výživného. Zahlcení soudů se ale nebojí:

„To se opravdu dá těžko odhadnout, protože mnohdy lidé reagují odlišně od toho, co předpokládáme. A navíc, nedá se to zjistit nijak jinak, než to prostě vyzkoušet.“

„Já se domnívám, že přeci jenom to použití tabulek je určitá cesta, která by mohla přinést sjednocení rozhodování v oblasti výživného, nebo alespoň přiblížení tomu sjednocení. A proč to nezkusit,“ uvedl prezident Soudcovské unie.

Zbyněk Zykmund, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme