V Národním parku Křivoklát má platit výjimka pro místní

Obec Karlova Ves má být jako jediná v centru nového plánovaného Národního parku Křivoklát. O jeho vyhlášení rozhodne nová vláda. Záměr ochranářů ještě přísněji dohlížet na křivoklátské lesy lidi v regionu rozděluje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled z Týřovských skal na údolí Berounky

Pohled z Týřovských skal na údolí Berounky | Foto: Lucie Husárová 1

Karlova Ves by přitom měla získat významné privilegium. Její obyvatelé i místní chataři dostali slib, že na ně se zákaz vstupu do prvních zón Národního parku vztahovat nebude. Zastupitelé Křivoklátu jsou prvními, kteří odhlasovali, že s vyhlášením parku nesouhlasí. Nevěří, že by park místním pomohl a naopak se obávají nových omezení.

Jedinou obcí, která by ležela přímo uvnitř Národního parku, je Karlova Ves, kde zatím nerozhodli.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Národním Parku Křivoklát mluvila pro Radiožurnál starostka Karlovy Vsi Yveta Kohoutová, předseda KČT Jan Stráský a ředitel Národního parku Šumava František Krejčí

„Dělali jsme si místní anketu, která dopadla úplně nerozhodně. V obci Karlova ves funguje ochrana přírody už čtyřicet let a lidi už se s omezeními sžili,“ poukázala starostka Yveta Kohoutová na fakt, že Křivoklátsko už je Chráněnou krajinnou oblastí.

Šumava bude chtít stejná privilegia

Kohoutová věří, že slib vstupu do prvních zón bude platit a lidé budoumoci chodit tam, kam se jim zachce.

„Občané Šumavy bojují a sledují, zda se to jinde nepovedlo, aby i oni měli určitá privilegia v pohybu. Hned si všimli letáčku připravovaného křivoklátského národního parku, který lidi uklidňuje, že se oni i jejich příbuzní budou moci pohybovat všude,“ uvedl předseda Klubu českých turistů a člen Rady šumavského Národního parku Jan Stráský.

Přírodní rezervace Týřovské sklály | Foto: Lucie Husárová

A dodal, že byl se stejným požadavkem tvrdě odmítnut. Přitom i na Šumavě existuje možnost pohyb obyvatel v prvních změnách uvolnit. „Musí to ale být první zóny, kde odborně i věcně zdůvodníme, proč právě do nich mají lidi vstupovat. Tak se postupuje v zemích EU už delší dobu. Většinou je to v místech, kde byli aktivity místních obyvatel, jako třeba chov včel či pastva dobytka,“ tvrdí ředitel Národního parku Šumava František Krejčí.

A upřesnil, že změna je možná tam, kde potřeba lidí existovala dříve než národní park a nejde o turistický požitek pro místní lidi. Křivoklátský národní park navíc bude, v případě jeho vyhlášení menší. A jde tedy o menší počet obyvatel, který by přírodu případně zatížili. „Pokud vše dopadne tak, že v Křivoklátskou budou mít tato privilegia, vzbudí to na Šumavě další averzi,“ předpověděl Stráský.

Lucie Husárová 1, Petra Benešová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme