Protesty v Bangkoku rozdrtila armáda, opozice se vzdala

Thajská armáda vyklidila tábory protivládních aktivistů v centru Bangkoku, které demonstranti okupují už dva měsíce. Vůdci thajské opozice vyzvali demonstranty k ukončení protestů a oznámili, že se vzdají úřadům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oběť bojů demonstrantů s armádou

Oběť bojů demonstrantů s armádou | Foto: AFP

Při nových střetech zahynulo nejméně pět lidí, zraněných je přes padesát. Mezi mrtvými je i italský novinář.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Bangkoku mluvil zpravodaj Robert Mikoláš

Armáda použila k postupu přes bariéry i obrněné transportéry. Demonstranti před tím zapálili barikády postavené z pneumatik a bambusových holí, postup ozbrojených sil to ale nijak nezastavilo.

Vláda premiéra Apchisita Vedžadžívy odmítla vyjednávání a dva měsíce trvající protesty chtěla ukončit silou.

Granáty vybuchovaly i v okamžiku, kdy vůdci opozice oznamovali úmysl dobrovolně se odevzdat do rukou policie. Už předtím vyzvali své příznivce, aby se v případě přímého ohrožení ukryli v blízkém buddhistickém chrámu.

Část červených, tedy stoupenců expremiéra Tchaksina Šinawatry, se odmítla s kapitulací smířit a demolovala majetek v ulicích. Pokusili se zapálit jedno z obchodních center a napadli i novináře, kteří je filmovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Thajsku hovořil v Ozvěnách dne komentátor Radiožurnálu Milan Slezák

Kvůli hrozícím násilnostem musela být evakuována hlavní pošta. Hoří i budova burzy a jedné z thajských televizí.

Jak připomněl komentátor Radiožurnálu Milan Slezák, v pestré směsi protivládních aktivistů jsou i radikálové, kteří se chtějí především prát. „Tito demonstranti měli s sebou i střelné zbraně. Ti se nebudou chtít vzdát a budou chtít bojovat s armádou do hořkého konce,“ uvedl Slezák.

Nepokoje jsou hlášeny i z města Udontcháni, kde dav lidí vypálil tamní radnici. Armáda tvrdí, že má situaci pod kontrolou. Zhruba ve dvaceti thajských provinciích byl vyhlášen výjimečný stav a v Bangkoku platí zákaz vycházení.

Násilné ukončení demonstrací může podle Slezáka znamenat pro vládu Pyrrhovo vítězství. „Bude muset někdy rozpustit parlament, vyhlásit volby, což udělá podle mého soudu nejpozději v listopadu, jak slibovala. Je možné, že velkou část voličů to, se teď dělo v Bangkoku, zasáhne,“ podotkl komentátor Českého rozhlasu.

Robert Mikoláš, Igor Maňour, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme