Stav nebezpečí má obcím pomoci lépe zvládat povodně

Povodňová vlna se přesouvá k jihu Moravy, větší škody na obydlích zatím nepůsobí. V krajích, kterých se doteď velká voda nejvíc dotkla, tedy Zlínském i Moravskoslezském, hladiny ustupují a obce začínají s likvidací škod. V polovině obcí hejtmani vyhlásili stav nebezpečí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záplavy v Ostravě - Výškovicích

záplavy v Ostravě - Výškovicích | Zdroj: ČTK


Na Zlínsku platí stav nebezpečí od včerejšího odpoledne až do 24. května. Týká se správního území šesti měst - Kroměříže, Otrokovic, Uherského Hradiště, Vsetína, Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyhlášení stavu nebezpečí na Zlínsku hovořili ve Světě o osmé starosta Rožnova Jaroslav Kubín a hejtman kraje Stanislav Mišák

Jak řekl Rádiu Česko starosta Rožnova Jaroslav Kubín, stav nebezpečí dává starostům pří řízení měst a obcí větší pravomoci, které jim umožní lépe zvládat situaci.

„Mohou dát nařízení nejen různým orgánům státní správy, které na území města působí, ale mohou mít i určité pravomoci k podnikatelům při využívání mechanizace. Samozřejmě mohou dávat i rozkazy občanům, kteří nechtějí uposlechnout třeba evakuaci,“ vysvětlil starosta.

V Rožnově dnes ráno opadla hladina Rožnovské Bečvy pod třetí povodňový stupeň. Řeka podle starosty kulminovala z neděle na pondělí na úrovni 3,64 metru a na několika místech se rozlila do města. Pod vodou se ocitla například úpravna vody, sportovní areál a několik ulic.

Opatření jsme vyhlásili včas, tvrdí hejtman

Z radnice v nedalekém Valašském Meziříčí včera zazněly výhrady, že vyhlášení stavu nebezpečí přišlo pozdě, protože si mezi tím museli zařídit všechno sami a teď jim jenom přibude administrativa.

Místostarostka města požádala o vyhlášení stavu nebezpečí už v pondělí ráno, kraj k opatření přistoupil až v úterý odpoledne.

Rozvodněná Bečva ve Valašském Meziříčí | Foto: ČTK

„Povodňová komise Zlínského kraje zasedala v sedm hodin ráno, bylo rozhodnuto, že se posoudí situace v místě samém, a to i shora z vrtulníku. Potom jsme vyhodnotili, že i s ohledem na prognózu to není důvod k vyhlášení,“ popsal pondělní postup Zlínského kraje hejtman Stanislav Mišák.

Sám je přesvědčený, že stav nebezpečí byl vyhlášen ve správný čas. “V současné době, kdy se tam přidala hrozba sesuvu půdy, jestliže dneska máme zasažené daleko větší území, navíc nejvíc pravomocí jim to dává při odstraňování škod, tak si myslím, že jim to pomůže. Samozřejmě všechno stojí nějaké papírování,“ podotkl Mišák.

Kraj dá na pomoc pět milionů, peníze budou až za měsíc

Zlínský kraj včera vyčlenil na pomoc těm, které povodeň postihla, pět milionů korun. Peníze ale musí ještě schválit krajské zastupitelstvo. To se sejde 16. června. Do té doby musí obce financovat odstraňování škod ze svého.

“Není to hned o fakturaci, hned o úhradě, protože škody se budou odstraňovat nějakou dobu a samozřejmě nebude to příspěvek do sta procent. V tomto směru je ten čas adekvátní,“ uvedl Mišák.

Rozvodněná Bečva ve Valašském Meziříčí | Foto: ČTK

Starosta Rožnova Jaroslav Kubín potvrdil, že město už začalo nejzávažnější škody likvidovat na vlastní náklady.

“Musíme tyto věci řešit bez ohledu na to, kdy peníze budou a jaké budou. Vyjednáváme o neodkladných platbách a částečně se snažíme platit z vlastního rozpočtu, i když jsme peníze měli určené někam jinam. Havarijní situace musíme rychle odstraňovat a do 16. června to musí vydržet,“ řekl Kubín.

Martin Hromádka, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme