EU a země střední Ameriky se dohodly na liberalizaci obchodu

Dobrá zpráva pro evropské vývozce - alespoň na papíře. Vyjednavači Evropské unie se totiž včera v Madridu domluvili se zeměmi střední Ameriky na liberalizaci obchodu a zrušení dovozních cel. Dohoda bude podle španělského listu El Pais podepsána dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit EU-Latinská Amerika v Madridu

Summit EU-Latinská Amerika v Madridu | Zdroj: ČTK

Evropanům se zároveň včera povedlo obnovit jednání o volném obchodu s jihoamerickým sdružením zemí MERCOSUR, do kterého patří mimo jiné i Argentina a Brazílie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci EU se domluvili se zeměmi Střední Ameriky na liberalizaci obchodu a zrušení dovozních cel. Téma pro Jaromíra Drábka z Mezinárodní obchodní komory a Jiřího Grunda z Asociace exportérů

Evropa se Střední Amerikou loni zobchodovala zboží a služby za 12 miliard dolarů. Objem obchodů přitom narůstá.

Podle předsedy české pobočky Mezinárodní obchodní komory Jaromíra Drábka je dnes podepisovaná dohoda dobrou zprávou i pro české exportéry.

“V Americe jsme svědky toho, že Evropská unie vyjednává se třemi bloky, a je dobré, že do jednání jsou dnes zapojeny i středoamerické státy. Takže určitě je dobrá zpráva, byť spíše z dlouhodobého hlediska, protože přímých kontraktů českých firem v porovnání s jinými teritorii zatím není příliš mnoho,“ uvedl Drábek.

Komentátoři, kteří jednání sledují, upozorňují, že sice dojde k podpisu dohody, ale spuštění zvýhodněného obchodního režimu se kvůli neschopnosti Evropanů dohodnout se na detailech nejspíš o rok odloží. Podle Drábka jsou podobná jednání vždy velmi obtížná.

“Každá země se snaží vyjednat maximálně výhodné podmínky z hlediska svých ekonomik, proto také jednání obvykle trvají dlouho. Je jenom dobře, že se podařilo dojít k nějakému cíli a je to spíše impuls k tomu, aby technická jednání byla co nejdřív dokončena,“ podotkl Drábek.

Jak připomněl předseda české Asociace exportérů Jiří Grund, současná výše cel na řadu výrobků vývozcům do střední a jižní Ameriky komplikuje život. „Mají snahu si co nejdéle zachovat, aby export z Evropy nekonkuroval jejich výrobcům. Ochranářská opatření tam jsou a bude jedině dobře, když se to odbourá,“ uvedl Grund.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme