Ostrava bude kvůli zamořenému ovzduší žalovat stát

Ostrava podá kvůli ovzduší žalobu na stát. Rozhodli o tom městští radní. Magistrát bude žalovat vládu, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo dopravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Odpovědnost za ovzduší je podle města na straně státu. Ten ale není schopen zajistit, aby se dodržovaly imisní limity.

Podle primátora Petra Kajnara se o problému sice mluví, žádná konkrétní opatření ale stát nepřijal. „Vláda má povinnost tohle řešit a skutečně se domnívám, že k tomu v posledních čtyřech letech přistoupila docela vlažně, takže nevyřešila nic,“ uvedl Kajnar.

Žalobu Ostrava podá příští týden podá u Městského soudu v Praze. Město si od ní slibuje, že stát donutí ke konkrétním krokům, které povedou ke zlepšení situace.

Mezi důkazními materiály chce předložit různé analýzy nebo výsledky měření, ale například i zprávu vlády z letošního roku. Primátor nevyloučil, že se k žalobě přidají i další města nebo obce.

Koncentrace polétavého prachu, ale i oxidu siřičitého, oxidu dusičitého a přízemního ozónu na území města opakovaně překračují stanovené limity.

Například mezní hodnota pro polétavý prach, která je který je 50 mikrogramů na metr krychlový, byla loni v Ostravě-Radvanicí a Bartovicích překročena ve 118 dnech. Zákon přitom povoluje maximálně 35 dnů za rok.

Martin Hromádka, Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme