K čemu jsou dobré některé zlozvyky

19. květen 2010

Chronicky vystresovaní lidé mají sklony k nadměrné konzumaci návykových látek a k přejídání. Následky mohou být kupodivu nejen negativní, ale i pozitivní - u Afroameričanů tyto zlozvyky zřejmě spouští kaskádu reakcí, která brání depresím.

Studie pochází z Michiganské univerzity a řeší jeden známý paradox: proč mají Afroameričané horší fyzické zdraví, ale jejich duševní stav je lepší než u bílé populace. Souvislost mezi stresem, špatnými zdravotními návyky a duševním zdravím vědci zkoumali pomocí údajů, které získali od stejných lidí v různých obdobích života. Zjistili, že vztah mezi stresem a depresemi kolísá v závislosti na míře nezdravých návyků. U Afroameričanů a jejich bílých spoluobčanů se ale zásadně liší – zatímco u bělochů zlozvyky vedou k častějšímu výskytu depresí, Afroameričany naopak před depresí chrání.

Důvody, pro které lidé propadají zlozvykům, jsou funkční a nelze je pokládat za důsledky slabé vůle nebo neznalosti, říkají vědci. Afroameričané, kteří mnohdy celý život tráví v chronicky nejistém a stresujícím prostředí, využívají návykové látky a přejídání jako prostředek, který jim pomáhá uchovat duševní zdraví. Vědci se domnívají, že mechanismus jeho působení zahrnuje hypotalamicko-hypofyzárně-nadledvinovou osu, která se uplatňuje v regulaci stresu.

S kouřením, přejídáním a konzumací alkoholu a drog jsou pochopitelně spojené obrovské problémy a vysoká úmrtnost. Studie ale naznačuje, že veškeré snahy o zlepšení fyzického zdraví Afroameričanů mohou přijít vniveč, pokud se nevyřeší stres v jejich životě.


Zdroj: University of Michigan

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.