Placení pokut kartou sníží podle policie náklady za vymáhání dlužných plateb

Řidiči, kteří se dopustí dopravního přestupku, budou moci od 1. června platit pokuty na dálnicích kartou. Dopravní policie totiž představila pilotní projekt bezhotovostních plateb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní policista

dopravní policista | Foto: Policie ČR

Policie bude po dobu půl roku zkoušet 20 platebních terminálů. „Pilotní projekt se týká 17 dálničních oddělení a tří oddělení silničního dozoru krajských ředitelství,“ přiblížil v Ozvěnách dne ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Původně měl být systém spuštěn už na konci března, jeho počátek ale musela odsunout kvůli technických problémům. Policie si od pilotního projektu bezhotovostních plateb za pokuty na dálnicích slibuje mimo jiné snížení nákladů za vymáhání dlužných plateb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od června budou moci řidiči, pokud se dopustí dopravního přestupku, platit pokuty na dálnicích kartou. Ve spojení jsme s dopravním expertem Stanislavem Humlem.

„Reagujeme i na poptávku samotných řidičů, kteří v řadě případů u sebe nemají finanční hotovost, protože pokuty dnes nejsou ve stokorunách, ale v tisících,“ dodal k tomu Tržil.V současné době přitom řidiči platí za své přestupky na místě hotově pouhých 30 % pokut. Pode Tržila pak policie vymáhá pokuty pouze v omezeném množství.

„Většinu podle současné legislativy vymáhají celní úřady a je s tím spojená řada problémů. A také na samotné vymáhání se vynakládají dost značné finanční prostředky. Dojde tedy k úspoře nejen finančních prostředků, ale i k časové úspoře pro samotného přestupce,“ uvedl.

Podle dopravního experta Stanislava Humla pomůžou terminály i při inkasování peněz od zahraničních přestupců. "Kteří mnohdy mají snahu zaplatit, ale nemají hotovost a policie nemůže vybírat pokuty v cizí měně. V tomto případě to ale půjde, protože převod měny se uskuteční v bance,“ uvedl na Rádiu Česko.

Jak uvedl ředitel dopravní policie, přenosnými platebními terminály bude zatím vybaveno 17 policejních vozů, které zasahují na dálnicích. Podle Humla je to málo. „Je to otázka ekonomická – ten terminál nebude levný. Policie se také musí naučit s ním pracovat. Musí na to být předpis, bude to tedy vyžadovat nový pokyn policejního prezidenta,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od června budou moci řidiči, pokud se dopustí dopravního přestupku, platit pokuty na dálnicích kartou. Ve spojení jsme s dopravním expertem Stanislavem Humlem.

Terminály v praxi budou policisté zkoušet šest měsíců. Pak projekt vyhodnotí.

Ondřej Černý, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme