Volby v Moravskoslezském kraji by vyhrála ČSSD

Sněmovní volby v Moravskoslezském kraji by vyhráli sociální demokraté. Podle bleskového průzkumu SC&C a STEM pro Český rozhlas by na severu Moravy a ve Slezsku získali 30 procent hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební model

Volební model | Foto: SC&C

„Vítězství ČSSD v Moravskoslezském kraji je průkazné, protože dosahuje až 30 procent. V Moravskoslezském kraji jsme to čekali, protože v roce 2006 v podstatě v součtu ČSSD a KSČM měla nadpoloviční většinu, dosáhla 54 procent,“ dodává vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Druhá pozice s odstupem čtrnácti procent patří v Moravskoslezském kraji ODS. Třetí příčku obsadili se 13,5 procenty komunisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová o ziksu ČSSD v Moravskoslezském kraji

Přes pětiprocentní hranici by se v Moravskoslezském kraji dostalo šest stran. Za ČSSD, ODS a komunisty by skočily Věci veřejné s 11,5 procenty, TOP 09 s 11% a lidovcům by důvěru dalo 5 procent voličů v Moravskoslezském kraji.

Zítřejší debaty se tedy zúčastní: Lubomír Zaorálek (ČSSD), Pavel Drobil (ODS), Kateřina Konečná (KSČM), Kristýna Kočí (VV), Pavol Lukša (TOP 09), Jiří Carbol (KDU-ČSL). Svou účast ve volbách zcela či spíše potvrdilo 74 % respondentů. Pouze 5 % obyvatel Ostravska není přesvědčeno o volbě konkrétní strany. Pevné pozitivní přesvědčení o volbě vyjádřilo 61 % respondentů, což je krajské maximum. Dominantním důvodem pro účast ve volbách je tradičně pravidelnost volby - „chodím volit vždy“. V důvodech k neúčasti vede skepse ke změně.

Metodologie výzkumu

Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Moravskoslezského kraje. Vliv lídrů politických stran na vztah respondenta k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy
Datum sběru: 17.5.- 18.5. 2010
Počet respondentů:1243 (SC&C – 553; STEM – 690)
Metoda výzkumu: standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentur SC&C a STEM
Cílová skupina: občané Moravskoslezského kraje, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat: dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS.


Výsledky voleb v kraji v roce 2006

V roce 2006 volby v Moravskoslezském kraji vyhrála ČSSD (40,54%, 11 mandátů), druhá byla ODS (28,11%, 7 mandátů) a třetí KSČM (13,96%, 3 mandáty). Čtvrté místo patřilo KDU-ČSL (7,18%, 1 mandát). Pátou opozici obsadila Strana zelených (4,34%, 1 mandát). Hranici jednoho procenta pak už překonali jen SNK Evropští demokraté (1,96%).

Václava Marešová, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme