Reprezentace mezi mrakodrapy. Fotbalisté vyrazili do USA

Svérázný trenér José Mourinho má prý před finálovým duelem Ligy mistrů strach pouze z islandské sopky, kterou si kvůli složitému názvu pojmenoval po jednom islandském fotbalistovi ‘Gudjonsen‘. Kouč milánského Interu se bojí hlavně toho, že bude muset cestovat do Madridu k sobotnímu utkání s mnichovským Bayernem podstatně dříve, než původně plánoval. Komplikace v letové dopravě ale mohou potkat i český národní tým, který se ve středu vydává do Spojených států k přípravným zápasům s Tureckem a domácí reprezentací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Michal Bílek a brankář Petr Čech před odletem fotbalové reprezentace do USA

Trenér Michal Bílek a brankář Petr Čech před odletem fotbalové reprezentace do USA | Zdroj: ČTK

Fotbalisté plán cesty nemusí řešit, ale manažera národního týmu Vladimíra Šmicera detaily letu zajímají. A kvůli sopečnému mraku musí počítat hned s několika variantami.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž-fotbalová reprezentace-šmicer k odletu.mp3

„Ta možnost, že bychom neletěli, samozřejmě existovala. To jsme si však nechtěli vůbec připustit. Přesto jsem vymýšleli, kudy jinudy se do USA dostat, padaly v úvahu trasy přes Madeiru, Grónsko nebo Irsko. Ale jak to dopadne samozřejmě nemůžeme ovlivnit,“ řekl Vladimír Šmicer, který ale do řízení pilotům pochopitelně zasahovat nebude.

Manažer reprezentace se pouze zajímal o to, v jakém stroji budou piloti národní tým přepravovat. Jinými slovy, jestli bude výhodnější objednat menší nebo větší letadlo. Nakonec tým letěl menším strojem. A když už jsme u cestovních nákladů, také dál už to jsou jen samá pozitiva. Za samotný pobyt fotbalového týmu nezaplatí český svaz ani dolar.

Odkaz Oty Pavla

„Američani nám platí jak ubytování, stravování a navíc dostaneme match fee, které nám zaplatí letadlo. Doufám, že tento turnaj nebude pro hráče žádnou dovolenou,“ prozradil před odletem manažer národního týmu, který doufá, že bude zájezd pro fotbalisty atraktivní, ale hlavně úspěšný. Pod novým koučem Michalem Bílkem totiž reprezentace ve třech předchozích případech prohrála.

Zájezd reprezentace s troškou nadsázky připomíná slavnou povídku Oty Pavla Dukla mezi mrakodrapy. Fotbalisté Dukly vítězili v šedesátých letech v New Yorku tak slavně, že o nich vznikl tento příběh. Čeští reprezentanti se tam teď chtějí hlavně sehrát před evropskou kvalifikací a galeje, jaké tam tehdy zažili Masopust a spol., je teď určitě nečekají.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORZ-fotbal-repre_mezi_mrakodrapy.mp3

Osm soupeřů, tréninky v pravé poledne, teplota asi čtyřicet stupňů a jen těžko snesitelné vlhko, tak vzpomíná na Americký pohár stříbrný medailista z Mistrovství světa v Chile a tehdejší útočník pražské Dukly Josef Jelínek.

„My jsme chodili v pravé poledne trénovat do Central Parku, protože náš trenér věděl, že se ty zápasy hrají v jednu odpoledne. Pak jsem v ten čas nastoupili proti Rapidu Vídeň, dali jsme jim šest branek a bylo to,“ popisoval Jelínek.

Časový posun může být problém

Podobné metody jako tehdy praktikoval kouč Jaroslav Vejvoda, současný trenér Michal Bílek zřejmě zavádět nebude, český tým čekají pouze dva soupeři, Turci a domácí Američani.

„Vzpomínám, že v jednom letadle nás letělo šest mužstev z Evropy,“ doplnil útočník pražské Dukly.

Současní reprezentanti letí sami, a zřejmě i pohodlněji, ale oproti tehdejším fotbalistům Dukly mají jednu velkou nevýhodu. Musí se totiž podstatně rychleji aklimatizovat. Zatímco vojáci strávili v New Yorku velkou část léta, hráči současného reprezentačního Á týmu nastoupí k zápasu už třetí den po příletu.

Čeští fotbalisté v autobuse | Foto: ČMFS / Jaroslav Kolář

„Bude to hodně náročné, máme jenom tři dny na rozkoukání, chtěli jsme letět už osmnáctého, ale to nakonec nevyšlo,“ řekl manažer národního týmu Vladimír Šmicer a také útočník Martin Fenin připouští, že to může být pro někoho problém.

„Já třeba s tím problém nemám, ale teď jsme nedávno byli na turné s Frankfurtem ve Vietnamu a některým klukům se neustále točila hlava,“ uzavřel Fenin.

Jan Kaliba, Jaroslav Plašil, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme