MS: Změny v sestavě se povedly, tvrdí čeští trenéři

Česká hokejová reprezentace zamířila ve středu z Mannheimu do Kolína nad Rýnem. Právě tam Růžičkův tým sehraje čtvrtfinálové utkání mistrovství světa s Finskem. Hrát se bude ve čtvrtek od 16 hodin a 15 minut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Hubáček a Michal Barinka před cestou z Mannheimu do Kolína nad Rýnem

Petr Hubáček a Michal Barinka před cestou z Mannheimu do Kolína nad Rýnem | Zdroj: ČTK

Přes rozpaky spojené s výkony proti Norsku a Švýcarsku Češi unikli ostudě. Jinak by se asi vyřazení v osmifinále nazvat nedalo. Výhrami nad Lotyšskem a především Kanadou si mužstvo napravilo reputaci.

„Nezbývalo nám nic jiného, než vyhrát, a díky bohu, že jsme ten zápas zvládli. Proti Kanadě jsme se vyhecovali a myslím si, že jsme je přehrávali celý duel. Vítězství jsme si určitě zasloužili,“ pochvaloval si útočník Lukáš Kašpar. Sám přispěl k výhře jedním gólem ve vlastním oslabení. Mohl skórovat ale už dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž, Hokej MS, středa.mp3

„Měl jsem trefit prázdnou bránu při té první šanci. Když jsem pak šel znova na gólmana, tak mě ta zahozená příležitost bleskla před očima. Naštěstí jsem tentokrát gól dal, a dopadlo to dobře,“ dodal Kašpar.

Trenéři tak mohli být spokojeni. Tedy v případě změn v útočných formacích. Mužstvu prospěly. Petr Vampola se posunul do první k Jaromíru Jágrovi a Jakubu Klepišovi. Roman Červenka putoval do třetí lajny k Lukáši Kašparovi a Jiřímu Novotnému. Je předpoklad, že vítězná sestava se měnit nebude.

Změny v týmu pomohly

„Výkon celého mužstva se zvednul a tyto změny týmu jen prospěly. Petr Vampola je odolný hráč a navíc nehledá v každé situaci jen Jágra, což je jen dobře. Červenka ve třetí řadě také předvádí dobré výkony,“ uvedl asistent Josef Jandač. Také česká defenziva pracovala prakticky bezchybně, a to je rozhodně příslib pro další fázi turnaje.

„Tým šlapal dobře, hlavně dozadu jsme předvedli zodpovědný výkon. Z toho pak pramenily naše šance v přečíslení. Doufejme, že nám to podobně půjde i v dalších duelech,“ přál si obránce Michal Rozsíval. Těšil ho také fakt, že na český tým nezapomněli ani fanoušci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sž hokej MS - Černík.mp3

„Divákům bychom chtěli poděkovat, když je dobrá atmosféra, tak se hned hraje lépe,“ dodal Rozsíval. Snad bude dobrá kulisa i v Kolíně nad Rýnem, i když je to z České republiky podstatně dále, než do Mannheimu.

Letošní hokejový šampionát začal velkolepě, postupně ale zájem diváků spíš upadal, než aby se zvedal. Některé zápasy především v osmifinálových skupinách se nehrály před bůhvíjakou diváckou kulisou.

Kde jsou diváci?

Sedmdesát sedm tisíc diváků a ještě osm set tři hlavy navíc. To je oficiální údaj o počtu lidí, kteří se sešli na zahajovacím střetnutí. Manažer české reprezentace František Černík tento úspěch organizátorů přehlédnou nemohl, stejně jako ale nepřehlíží dílčí neúspěchy. Zmiňovanou bezmála osmdesáti tisícovou show v Gelsenkirchenu považuje za jeden z milníků v hokejovém světovém dění.

„Němci tím prvním rekordním utkáním nahnali procenta v návštěvnosti. Další počty jsou však pro mě už zklamáním. Doufám, že atraktivita čtvrtfinálových zápasů diváky přitáhne zpátky do hlediště. A pokud budou Němci stále v hře, tak to bude zajímat i domácí fanoušky,“ řekl František Černík.

„Velký dík patří českým fanouškům, kteří hráčům proti Kanadě vytvořili opravdu domácí prostředí. To byl jeden z impulzů, jenž hokejistům hodně pomohl,“ dodal Černík.

Jak už to bývá, něco se povedlo víc, něco méně. Je pravda, že třeba na utkání Česká republika - Švédsko nebo na zápas s Kanadou se minimálně z českého pohledu bude ještě vzpomínat. Snad k tomu přispěje vydařený výkon ve čtvrtfinále proti Finům.

Focení české hokejové reprezentace | Foto: ČTK

Turnaj je plný překvapení. Favorité se trápí. Body mnohdy v nečekaných zápasech posbírali Norové, Dánové nebo Švýcaři, kteří dokonce porazili Kanadu. I pro tento jev mají odborníci, a mezi můžeme počítat i Františka Černíka, pragmatické vysvětlení.

„V olympijských letech se většinou v každé reprezentaci tvoří dvě mužstva, jedno hraje na olympiádě a druhé se představí na světovém šampionátu. Ty v uvozovkách slabší týmy hraje naopak celý rok pospolu a pak svoji sehranost prodají na mistrovství světa. Myslím si, že se opět začne uvažovat o tom, aby v letech, kdy je olympiáda, světový šampionát nebyl. Omluvenky a únavová zranění jsou důkazem toho, že zápasů je zkrátka moc,“ uzavřel manažer české reprezentace František Černík.

Kamil Jáša, Pavel Petr, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme