Transplantace darovaných orgánů budou ve státech Unie snazší

Čekatelům na darované orgány svítá větší naděje. Čekací doby na transplantace v zemích Evropské unie by se měly zkrátit. Má tomu pomoci nová směrnice, kterou schválil Evropský parlament. Na základě ní se v Unii sjednotí základní pravidla pro nakládání s darovanými orgány. Všechny státy sedmadvacítky se jí musí přizpůsobit do 2 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transplantace jater

Transplantace jater | Foto: IKEM

Díky harmonizaci pravidel, bezpečnostních a kvalitativních standardů pro transplantace se zvětší možnost najít pro pacienty v Evropě vhodné dárce.Všechny státy budou muset mít systém bezpečného zacházení s darovanými orgány.

Bude v něm možné zachytit cestu orgánu od dárce v jednom státě k příjemci v jiném. Státy také budou muset garantovat zákaz jakéhokoli komerčního nabízení nebo poptávání orgánů.

Lepší spolupráce členských zemí Unie má vést podle europoslanců ke zkrácení čekacích lhůt na transplantace. Podle jejich údajů je dnes je na seznamech čekatelů na náhradní orgány asi 60 tisíc pacientů.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme