EK kritizuje německý zákaz spekulací na pokles akcií a vládních dluhopisů

Na německou vládu se snesla vlna kritiky za jednostranný zákaz spekulace na pokles akcií a vládních dluhopisů zemí eurozóny. Podle Evropské komise měl Berlín nové regulační opatření konzultovat a koordinovat s dalšími státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Německý postoj rozzlobil i Francouze, jejichž vláda už se nechala slyšet, že po německé akci podobný krok neplánuje.

Podle analytika společnosti Patria Finance Davida Brzka spočívá takzvaný naked shortselling, respektive "nahý prodej nakrátko", který kabinet Angely Merkelové zakázal v obchodování s aktivy, který investor nevlastní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí německého vládního kabinetu o zákazu spekulací na pokles akcií a vládních dluhopisů. Téma pro analytika Patria Finance Davida Marka.

„Jde o akcie, které nemá investor ve svém vlastnictví. Dokonce je nemá ani vypůjčené. Prodává je se spekulací a počítá s tím, že v krátké době je koupí zpět za nižší cenu. Jedná se tedy o spekulaci, která využívá zhoršující se situaci na finančních trzích. Dále se jednalo o spekulaci z dluhopisy, které opět investor nevlastní,“ vysvětlil Marek ve Stalo se dnes a doplnil:

„Dále se jednalo o spekulování s takzvanými CDF instrumenty, což jsou pojistky vůči selhání dluhopisů. Jde o zákaz spekulací na zhoršení kreditní situace jednotlivých vlád místo emitentů dluhopisů.“

Politická motivace

Navzdory spekulacím o důvodu vydání zákazu se jedná spíše o jeho politickou motivaci, což potvrzuje i analytik Patria Finance.

„Německá vláda chce občanům, respektive voličům vyslat jasný signál, že sice Řecku pomůže, ale že je na druhé straně nutné omezit vliv spekulativního materiálu na finančních trzích. To chce kabinet Angely Merkelové vysvětlit nejen veřejnosti, ale i ostatním politikům, jelikož právě takovéto obchody mohou destabilizovat zmíněné trhy,“ uvedl Marek.

Podle některých analytiků se navíc německý krok mine účinkem, protože jej nebudou následovat okolní státy. S dluhopisy ohrožených zemí navíc údajně obchodují ne spekulanti, ale evropské penzijní fondy. Téhož názoru je i Marek:

„Pokud avizované opatření zůstane izolované a bude platit pouze v Německu, stane se neúčinným. Musejí se proto k němu připojit klíčová finanční centra jako Velká Británie a USA. Objem obchodu s dluhopisy nebo CDF instrumenty je navíc v Německu poměrně malý.“

Lukáš Vincourek, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme