Maďarský premiér odmítl výzvu slovenského protějšku k jednání o dvojím občanství

Slovenský premiér Robert Fico se chce co nejdříve setkat s novým předsedou maďarské vlády Viktorem Orbánem kvůli záměru Budapešti umožnit Maďarům žijícím v zahraničí dvojí občanství. Orbán setkání ale odmítl s tím, že se Maďarsko nenechá vtáhnout do slovenské předvolební kampaně. Schůzka podle něj připadá v úvahu až po slovenských volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slovenský premiér Róbert Fico

slovenský premiér Róbert Fico | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Ten proces začal 12. května, kdy se setkal šéf slovenské diplomacie s novým ministrem zahraničí Maďarska Jánosem Martonym, který oznámil záměr přijetí toho zákona při ustavující schůzi maďarského parlamentu. To iniciovalo naši reakci, protože novela zákona se týká deseti procent státních občanů Slovenska maďarské národnosti,“ uvedl ve Stalo se dnes slovenský velvyslanec v Praze Peter Brňo.

Slovenská strana podle něj očekávala a předpokládala konzultace v tak citlivé záležitosti. „Jak ale ukázal vývoj byly odmítnuty s tím, že diskuse má význam až po nástupu nové Orbánovy vlády do úřadu, po 28. květnu. Problém je ale v tom, že do této doby už zákon může být schválený. Výhrady slovenské vlády budou pak posuzovány v jiné rovině,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fico chce o s Orbánem o občanství, ten to zatím odmítá. Hostem Stalo se dnes byl velvyslanec Slovenské republiky v Praze Peter Brňo.

Slovenský premiér chce podle velvyslance maďarské vládě navrhnout konzultaci a diskusi a modifikaci těch prvků, které by znejišťovaly slovenské občany maďarské národnosti a byly by v souladu s mezinárodními dohodami, kterými jsou obě země vázány.

„Zřejmě i bilaterální dohodou, která předpokládá v článku 15, který nejpropracovanější z celé dohody, konzultaci v případě, že by nastaly záležitosti, které je potřeba vzájemně diskutovat,“ dodal.

Slovenský velvyslanec zdůraznil, že slovenská strana má eminentní zájem na bilaterálních konzultacích a dosažení dohody mezi oběma zeměmi. „Protože nám záleží na tom, aby naše vztahy byly co nejkorektnější,“ řekl ve Stalo se dnes.

Katarína Brezovská, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme