Švejnar: Rozpočet by se měl plánovat na čtyři roky dopředu

Česká republika má dosud příležitost provést reformy veřejných financí bezbolestně. Jestliže ji ale zmešká, státní vládní dluh vroste dluh se do roku 2020 zdvojnásobí a dosáhne 70 procent hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Švejnar

Jan Švejnar | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

Tvrdí to studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu vedeného Janem Švejnarem. Podle něj nestačí jednorázově zvyšovat daně nebo náhodně škrtat ve výdajích, jak navrhují někteří čeští politici.

„Jednorázová opatření často vedou ke zhoršení situace. Proto navrhujeme komplexnější přístup, který vychází z modelu zemí, které si vedou ve světě fiskálně nejlépe. Obsahuje v sobě střednědobou až dlouhodobou strategii s elementy, které stabilizují a uklidní finanční trhy, respektive učiní z ČR žádoucí zemi z pohledu investorů,“ řekl Švejnar ve Stalo se dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Načasování a podoba ekonomických reforem v ČR. Téma pro ředitele Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu Jana Švejnara.

Švejnarův tým rovněž navrhuje přísnější dodržování střednědobých výdajových rámců.

„Chtěli bychom, aby se rozpočet plánoval na celé funkční období vlády, tedy standardně na čtyři roky dopředu. Poté by se debatovalo pouze o odchylkách, které by měly status akutní,“ upřesnil ekonom a někdejší prezidentský kandidát.

Jeho studie také uvádí, že problémem jsou příliš vysoké pravomoci poslanců pozměňovat návrhy zákonů.

„Bylo by lepší ponechat v rámci formování fiskální politiky státu větší kompetence vládě. Poslancům bychom ponechali vliv na střednědobé plánování,“ upřesnil Švejnar.

Lukáš Vincourek, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme