Voda stoupá už jen v Lanžhotě, záplavy ustupují

V Lanžhotě hladina Moravy stále stoupá, od včerejška asi o deset centimetrů. Stále prší a voda teče jen několik centimetrů pod mostem u starého hraničního přechodu se Slovenskem. Hasiči museli odstraňovat kmeny stromů, které ohrožovaly už zcela zatopené pilíře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči odčerpávají vodu v Ostravě-Antošovicích

Hasiči odčerpávají vodu v Ostravě-Antošovicích | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Hlavnímu korytu řeky Moravy vodohospodáři ulevují tím, že vodu pouštějí do poldrů. Zatopení domů podle nich nehrozí jak na řece Moravě, tak i na Kyjovce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně ústřední povodňové komise a ministryně životního prostředí Rút Bízková

Problém by v Lanžhotě mohl nastat jen v továrně na hokejky a ve sportovním areálu, kde je i turistická ubytovna. Na tamních hrázích je ale stále ještě rezerva a jsou tam navíc postavené mobilní protipovodňové zábrany.

V Rohatci na Hodonínsku se vytvořila obrovská laguna a voda zaplavila železniční most, hřiště a dostala se až k obytné části obce. Zaplavila tam některé zahrady a sklepy, přímo do domů se ale nedostala.

Voda v rohatci kolem osmé hodiny kulminovala a žádné větší poškození majetku lidí se už neočekává. Lidé přesto mají strach vzhledem k negativním vzpomínkám z roku 1997, kdy voda zaplavila jejich domy.

Voda v rozvodněných řekách Moravskoslezského kraje pomalu opadává a ustávají i vydatné deště. Další lidé ale museli opustit své domovy kvůli sesuvům půdy. Promáčená hlína se dala do pohybu hned na několika místech regionu.

Podle předsedkyně ústřední povodňové komise a ministryně životního prostředí Rút Bízkové už další evakuace a zhoršování stavu nehrozí. Lidé už se ve většině případů můžou vracet do svých domovů.

„Vždycky je dobré obrátit se na svou obec, případně na obec s rozšířenou působností s žádostí o informace protože z centra na jednotlivé případy nevidíme. Obce zvládají situaci velmi dobře a znají své podmínky,“ řekla Bízková.

Začíná se uklízet

Bečva na Přerovsku se po čtyřech dnech definitivně vrátila k normálním hodnotám. Pohotovost je zrušená a život ve městech a obcích, s výjimkou Troubek, se pomalu vrací k normálu. Uklízí se a v jedenadvaceti obcích postižených povodněmi začínají sčítat škody.

Připraveny jsou velkoobjemové kontejnery, lidé netrpělivě čekají, až opadnou spodní vody a začne se s čerpáním zaplavených obydlí. V Hranicích se mluví o stamilionové škodě. Lipník podle starosty Miloslava Přikryla utrpěl největší škody hlavně na soukromém majetku.

„Nedošlo k výraznému poškození obecního majetku, bohužel ty největší škody byly právě na rekreačních budovách a domech našich občanů,“ řekl Přikryl.

Velký úklid dnes pokračuje také v Troubkách. Tady se stále čeká, až voda z ulic definitivně ustoupí. S úklidem pomáhají desítky hasičů a dnes k nim přibudou další dobrovolné jednotky. Na místě jsou vojáci, policisté a zástupci charitativních organizací.

Povodňový kalamitní stav odvolali i energetici. Platil tři dny v celém Moravskoslezském kraji a na Vsetínsku. Některé domácnosti jsou přesto stále bez proudu a také bez tepla a vody.

Sčítají se škody

Obyvatelé postižených oblastí sčítají škody a začínají ve velkém obesílat pojišťovny s žádostmi o jejich náhradu. Pojišťovny už mají nahlášeny čtyři tisíce škodných událostí v celkové hodnotě půl miliardy korun.

Podle mluvčí České asociace pojišťoven Marcely Koterové ale tato čísla určitě nejsou konečná. „Škody neustále narůstají. Nahlášené případy určitě narostou do řádu desetitisíců a škoda nejspíš překročí miliardu korun,“ myslí si Koterová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Škody překročí miliardu, myslí si mluvčí České asociace pojišťoven Marcela Koterová

Výše z povodňového roku 2002 ale škody pravděpodobně nedosáhnou. „Tehdy bylo nahlášeno 81 tisíc škodných událostí a škody překročily 34 miliard,“ uvedla Koterová.

Klienti pojišťoven by měli škodu co nejdříve nahlásit a udělat opatření, aby se nezvětšovala. Veškeré škody řádně zdokumentovat, pořídit fotografie, vypracovat seznam zasažených věcí s uvedením stáří, ceny a rozsahu poškození.

„Ideální je, pokud jsou ke zničeným věcem i doklady, tedy účtenky nebo záruční listy. Věci doporučuji ponechat v původním stavu, aby byly k dispozici pro prohlídku,“ řekla mluvčí České asociace pojišťoven.

Většina pojišťoven je připravena poskytnou klientům v případě potřeby zálohu na pojistné plnění. Klient si o ní musí zažádat už při nahlášení škodní události. Pojišťovny postupují v těchto případech velmi rychle, v řádu dnů.

Asociace českých pojišťoven zpřístupnila zdarma na svém webu takzvanou povodňovou mapu. Každý si na ní může ověřit míru rizika zaplavení například už před nákupem či stavbou nemovitosti.

Igor Maňour, Jana Zemková, Gabriela Grmolcová, Vlasta Gajdošíková, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme