Francouzská policie zatkla tři velitele baskické organizace ETA

Francouzští policisté zatkli údajného vojenského vůdce baskické organizace ETA. Zdroje blízké vyšetřování uvádějí, že spolu s ním policie vyslýchá ještě další dva Španěly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Údajný vůdce baskické organizace ETA Mikel Sarobe Karrer

Údajný vůdce baskické organizace ETA Mikel Sarobe Karrer | Foto: AFP

Policie vnikla ve čtvrtek ve čtvrt na sedm do soukromého domu ve městě Bayonne na jihu Francie. Zatkla tři španělské státní příslušníky. Jeden z nich má být vůdcem vojenského aparátu baskické separatistické organizace ETA.

Jmenuje se Mikel Sarobe Karrer a přezdívají mu Ata. Také další dva zadržení Španělé jsou, podle zatím neoficiálním informací, vysoce postavenými členy vedení ETA.

Přehrát

00:00 / 00:00

zlocinec.mp3

Tato organizace už přes padesát let bojuje za nezávislost Baskicka. Prohlašuje, že jejími největšími nepřáteli jsou Španělsko a Francie, tedy státy, které odmítají nezávislost Baskicka připustit.

„Všichni doufají, že by tato zatčení mohla předznamenat konec této organizace. Každopádně za poslední dva roku je tohle už sedmý zásah přímo do vedení teroristické skupiny. Spolupráce francouzské policie, španělské civilní grady a tajné služby funguje opravdu excelentně. Dá se říci, že ETA je stále slabší. Policie je jí stále v patách, to dokazuje i toto zatčení, protože Mikel Sarobe Karrer byl v čele organizace pouhé tři měsíce,“ popisovala spolupracovnice českého rozhlasu Lubica Zlochová.

Baskickem obchází strach

Policie více než 12 hodin prohledávala byty, ve kterých se teroristé ukrývali. Kromě střelných zbraní v nich našla velké množství informačního materiálu.

„To je velmi důležité, protože se ukazuje, že zadržení můžou mít na svědomí atentáty z loňského roku na ostrově Mallorka, které vyvolaly velké obavy. Mikel Sarobe Kartery je podezřelý také z vraždy dvou policistů z roku 2007. Vyšetřovatelé ještě v tomto případě budou srovnávat vzorky DNA. Zkrátka se jedná o známé firmy,“ doplnila Zlochová.


Nabízí se otázka, jakou podporu má ETA u obyvatel Baskicka a kde vlastně získává peníze na svou činnost?

„Když měli separatisté ještě politické zastoupení, tak je ve dvoumilionovém Baskicku volilo zhruba osm procent obyvatel. V roce 2003 však byly tyto strany postaveny mimo zákon. V dnešní době je ta podpora velmi malá. V této oblasti však vládne strach, protože ETA začíná místní podnikatele vydírat kvůli penězům. Navíc se mluví i o napojení této organizace na kolumbijské drogové kartely a islámské teroristy,“ uzavřela spolupracovnice českého rozhlasu Lubica Zlochová.

Igor Maňour, Jan Pokorný, Ľubica Zlochová, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme