Pád akcií kvůli obavám z vývoje v Evropě pokračuje

Propad akcií kvůli obavám z dalšího vývoje v Evropě pokračuje. Japonsko dnes odepsalo 1,5 procenta, část Evropy otevřela v červených číslech. Také Pražská burza dnes začala oslabením o 0,2 procenta. Kvůli problémům v Evropě investoři opouštějí zejména rizikovější trhy. A mezi ně Česko patří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza - Burzovní palác

Pražská burza - Burzovní palác | Foto: Marián Vojtek

„Je pravda, že poslední pokles trhu není zanedbatelný - v Asii překročil už asi 10 procent a v USA se této hranici blíží. Dno si trhy najdou až se podaří aspoň částečně obnovit důvěru investorů, důvěru ve finanční trhy, především ve schopnost eurozóny zvládat své zadlužení,“ uvedl na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Podle něj ale jde také o problémy dalších zemí. „Asie dnes klesala především proto, že v Japonsku stále pokračují obavy z pokračující deflace, v Číně zase ze snahy vlády regulovat vývoj cen bytů,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Propad akcii kvůli problémům v Evropě pokračuje. Na Rádiu Česko jsme hovořili s analytikem společnosti Cyrrus Karlem Potměšilem.

„Takže potíže jsou obecnějšího rázu a dá se očekávat, že současný pokles se ještě nezastavil,“ dodal analytik.

Výsledková sezóna

Situaci na pražské burze nepomáhají ani výsledky za první čtvrtletí, které obchodované společnosti nyní nahlašují. Včera ohlásily výsledky NWR, majitel dolů OKD, a developer ECM. Dnes pojišťovna VIG. Všechny tyto firmy zaostaly za očekáváním trhu.

Developer ECM například oznámil, že mu ztráta narostla na 6 milionů eur a výnosy propadly o 30 procent. Pojišťovna VIG dnes nahlásila zisk 101,2 milionů eur. „Já bych neházel tyto tři společnosti do jednoho pytle. Opravdu asi nejhorší výsledky nahlásila společnost ECM, ty zbylé dvě nejsou až tak špatné,“ uvedl.

Developmnet je totiž podle něj asi nejpostiženějším odvětvím, které se na pražské burze obchoduje. „Ty výsledky byly poměrně slabé jak za první kvartál, tak za celý rok 2009. A zatím nic nenaznačuje tomu, že by se situace měla obrátit, takže myslím, že developmnet obecně bude vykazovat slabé výsledky,“ přiblížil analytik.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme