I nemluvňata budou muset mít vlastní cestovní pas

Rodiče už nebudou moct mít děti zapsané ve svých cestovních pasech. Od léta 2012 budou všechny děti muset mít vlastní cestovní doklady. Rozhodl o tom Senát. Normu teď dostane k podpisu prezident republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní pas - ilustrační foto

Cestovní pas - ilustrační foto | Foto: Hana Staňková

Opatření má ztížit možnost únosů dětí do ciziny nebo obchodu s dětmi. „My jsme se potýkali několikrát v minulosti s tím, že děti byly uneseny a unést dítě na cizí pas bylo velmi snadné. Myslím si, že změna je v pořádku, ať mají děti vlastní pasy, ono je to nezabije,“ řekl ministr vnitra Martin Pecina.

Komplikace to ale bude znamenat pro rodiče, kteří budou muset svým malým dětem vyřizovat pasy nejspíš každoročně kvůli změně podoby. Podle senátora ODS Jiřího Žáka to navíc boji proti únosům nepomůže.

„Je velmi těžce poznatelné dítě, které má půl roku a myslím si, že v tomto věku lze snadno zaměnit dítě za dítě,“ uvedl Žák.

Od roku 2012 mají mít i novorozeňata nárok taky na vlastní občanský průkaz, s kterým by se pohybovala v Schengenském prostoru. Jak budou pasy a občanské průkazy pro děti vypadat se ještě bude řešit.

Igor Maňour, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme