Soudci mohou být pod tlakem politiků, říká Lichovník

Soudci jsou v České republice po celou dobu profesní kariéry v rukou výkonné moci a jejich platové ohodnocení je nestabilní, což může podle předsedy Soudcovské unie Tomáše Lichovníka ohrožovat jejich nezávislost a odolnost vůči korupci a politickým tlakům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní kladívko

Soudní kladívko | Foto: Comstock Images

Například soudce v kauze zneužití pravomocí veřejného činitele bývalého policisty a bratra bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka bez bližšího upřesnění prohlásil, že byl kontaktován s nabídkou úplatku a existují prý tlaky na jeho odvolání.

„V případě nabídnutí úplatku existuje pro soudce jediná cesta prostřednictvím orgánů činných v trestném řízení. Odvolat soudce prakticky není možné. Lze to jen cestou kárného řízení. Někdo z oprávněných soudních funkcionářů by musel vznést návrh na kárné řízení,“ vysvětlil předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník hovořil na Rádiu Česko o nezávislosti soudců

Sám se však prý nikdy s návrhem na odvolání soudce nesetkal.

Kárný senát je ustanoven u Nejvyššího správního soudu. Řízení u kárného senátu je jedním z mála, které je jednoinstanční. Proti rozhodnutí není možné podat opravný prostředek. A to je otázka, kterou by teď měl posuzovat Ústavní soud.

„Doufám, že se to změní. Nevím, proč by měli být soudci a státní zástupci vyloučeni z procesu, který je přiznán každému občanovi, pominu-li rozhodnutí o částkách do deseti tisíc,“ pokračoval Lichovník.

Systém umožňuje politické tlaky

Podle něj by měla být morální integrita soudců garantována a proti korupci by měli být imunní.

„Jednou z obran proti korupci jsou morální vlastnosti každého soudce, které by se měly projevit už v době, kdy vykonává přípravnou praxi a kolegové mohou posoudit, zda ho mohou doporučit. Další obranou jsou ale určitě i materiální podmínky pro každého soudce. To ostatně uvádí ve svých nálezech i Ústavní soud,“ řekl předseda Soudcovské unie.

Právě se způsobem finančního ohodnocení soudců však příliš spokojen není.

„Platové podmínky soudců jsou stále dobré, i když v porovnání s ostatními právnickými profesemi pokulhávají. Problém je, že jsou naprosto nejisté. Každý rok dochází k nějaké změně a vždycky negativní. Buď jsou platy zmrazené nebo jich je část odebrána. Zákon, podle kterého jsme odměňováni, platí patnáct let a jedenáctkrát už byl novelizován v neprospěch soudců,“ postěžoval si.

Větší nebezpečí než v přímé korupci soudců vidí Tomáš Lichovník v možnosti politických tlaků.

„Systémově není nezávislost soudců dobře zajištěna. Celé profesní období je soudce, od doby než je jmenován až do důchodu, v rukou výkonné moci,“ připomněl předseda Soudcovské unie.

Nezávislost rovněž zpochybňuje i fakt, že část soudců byla loajální komunistickému režimu.

„Ta část, loajální bývalému režimu, je čím dál tím menší. Navíc někdy v roce 92 a 93 proběhly dost náročné prověrky všech soudců. Na ty, které prověrkami prošli, bychom měli pohlížet jako na normální soudce,“ dodal Lichovník.

Tomáš Pavlíček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme