Po vodě přicházejí sesuvy půdy

Jen co začala na severu Moravy opadávat voda, ukázalo se, že srovnání s rokem 1997 je více než příznačné. Podobně jako před 13 lety i teď se objevila celá řada nebezpečných půdních sesuvů. A nejen v málo obydlených místech nebo na vesnicích, dokonce i ve městech. Jaké to je, když nemůžete věřit jílovité půdě pod nohama?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesuv půdy v Bukovci na Jablunkovsku

Sesuv půdy v Bukovci na Jablunkovsku | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

„Celý břeh se sune od této chaty kolem baráku, kde se evakuovaly dvě osoby, dolů do údolí. Je to rozhodně nebezpečné,“ uvedl v Bukovci nedaleko slovenské státní hranice jeden ze zasahujících hasičů. Ti na místě hlídají kopec Girová, který ujíždí kus po kusu a praskání stromů nelze přeslechnout. Zatím jde o 1,5 čtverečního kilometru.

Dolní Domaslavice se zase nacházejí u žermanické přehrady, která teď klidu rozhodně nepřidává. Lidé ze šesti domů musí pryč a čeká se na případné rozhodnutí o demolici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po vodě přicházejí sesuvy půdy

Samotná hráz je naštěstí daleko, ale sesuv půdy přímo ve městě v Havířově na Karvinsku nikdo nečekal. Jsou tu polámané stromy a dokonale uvíznete jen pár kroků za domy v Hálkově ulici. „Celý svah pod našimi domy je návoz výkopu ze stadionu. Není to stabilní. Je to jílový návoz, který nasál vodu,“ popsal jeden z obyvatel města.

Potok Stružník jakoby tady mocnou silou přitahoval všechno kolem. Majitel evakuovaného domu o tom moc mluvit nechtěl. Bojí se, co bude s jeho autodílnou. „Bohužel je území špatně přístupné, protože se jedná o zalesněný svah. Budeme muset zeleň vykácet, vyčistit vodní tok a pak svah zpevníme,“ uvedla pracovnice havířovské radnice.

Havířovská, domaslavická nebo bukovecká radnice nejsou jediné. Postupně přibývají další sesuvy v Karviné, Kunčicích pod Ondřejníkem, Fryčovicích nebo Vendryni. Měří se praskliny, počítající poškozené parcely a zvažují se evakuace. Možná že si mnozí nevzpomněli, že v roce 1997 sesuvy také sehrály zásadní roli a byly jich tehdy desítky.

„Naši sociální pracovníci budou obcházet zatopené rodiny a budeme muset koordinovat rozdělování humanitární pomoci nebo dezinfekčních prostředků. Z roku 1997 víme, že je před námi horší část,“ uvedl bohumínský starosta Petr Vícha.

Z kopce Girová se valí zem | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Navzdory všem zkouškám pokračuje svízelná cesta k normálnímu životu, kdy po velké vodě přichází úklid, počítání škod a jeden se musí opírat o druhého, pokud má tu možnost. I tak z očí některých obyvatel nezmizel optimismus.

Cítíte úlevu, kterou způsobil konec vydatných dešťových dnů. V lidech najdete zbytky vůle, na kterých teď musí postavit další dny, týdny a měsíce. „Už jsem dokonce svezl domů auto z mostu. Doufejme, že to máme všichni za sebou,“ dodal obyvatel postiženého města.


Zobrazit sesuvy půdy na Moravě a ve Slezsku zmíněné v reportáži na větší mapě

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme