Nad finančními úřady by mělo stát Generální finanční ředitelství

Nad finančními úřady by mělo v budoucnu stát Generální finanční ředitelství. Rozhodl o tom dnes senát. Zákon, který tuto formu organizace výběru daní zavádí, současně počítá se zdaněním výnosů ze státních dluhopisů pro občany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Senátor ODS Jiří Stříteský i přes výhrady rozhodnutí horní komory podporuje. Zavedení Generálního finančního ředitelství se ale podle něj mělo raději řešit samostatným zákonem a ne jako přílepek.

„V podstatě doteď dělalo tuto činnost ministerstvo, takže nejde o navýšení. Tady se generální ředitelství vyčlení z ministerstva. Hlavní základ to má v tom, že bude základní inkaso, takže daňový poplatník nebude muset lítat ze všech úřadů. Akorát se to mělo řešit jinou cestou a nikoli přílepkem,“ řekl Stříteský.

Podle ministra financí Eduarda Janoty je změna struktury finančních orgánů nultým krokem ke zřízení jednotného inkasního místa.

„To se jedná nejen o formální zastřešení. To je o tom, že se vytvoří specializovaný finanční úřad na velmi složité klienty v různých komoditách. Ať už to jsou spotřební daně nebo daň z příjmu právnických osob či DPH u řetězců. Toto všechno obsahuje tento nultý krok, který je předpokladem ke zřízení jednotného inkasního místa,“ podotkl Janota.

Některým senátorům se ale zřízení Generálního finančního ředitelství a soustavy územních finančních orgánů nelíbí. Například senátora ČSSD Vladimíra Drymla by navíc zajímalo, kolik bude zřízení ředitelství stát.

„To je záležitost určité restrukturalizace. Nikdo neví, zda přibudou zaměstnanci, nepřibudou. Jaké budou nové platy, jestli se sníží, jestli se zvýší. To všechno nám nikdo neříká, přitom byla přijata zásada, že každá změna zákona by měla být odůvodněna, jaký to bude mít dopad do státního rozpočtu,“ podotkl Dryml.

Zákon také zdaňuje výnosy ze státních dluhopisů pro občany sazbou patnácti procent.

Veronika Malá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme