Vědci řešili na fóru v Praze propojení vědy a průmyslu

Vědci z Akademie věd si vícekrát postěžovali, že stát těžiště financování výzkumu příliš přesouvá k firmám. Proto i nedávno demonstrovali před ministerstvem školství. Naopak zástupci firem si teď na fóru Zlatá koruna posteskli, že v Česku chybí propojení mezi businessem, vysokými školami a akademickým výzkumem. Propojení vědy a průmyslu se řeší i na dnešním 9. ročníku Evropského fóra vědy a techniky v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

profesorka Eva Syková

profesorka Eva Syková | Foto: Petra Čechová

Od politiků zazněl návrh na daňovou podporu firem, které budou například vysokým školám zadávat výzkumné záměry.

Ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, profesorka Evy Syková, která dnešnímu fóru předsedá, takový návrh vítá jako přínos, problém je ale podle ní mnohem širší.

Přehrát

00:00 / 00:00

O propojení vědy a průmyslu hovořili na Rádiu Česko Eva Syková z Akademie věd ČR a Karel Šperlink ze Svazu průmyslu a dopravy ČR

“Není tady přímá podpora inovací ze strany vědců. My jsme například vytvořili v našem ústavu inovační biomedicínské centrum, kde máme podnikatelský inkubátor. Takové inkubátory jsou v Praze čtyři a nedostávají ani jednu korunu, aby mohly podpořit firmy,“ uvedla Syková.

Akademici se obávají, že když se příliš státních peněz soustředí do aplikovaného výzkumu, bude tím trpět výzkum základní. Podle Sykové je naděje, že s novým složením Rady pro výzkum a vývoj budou zájmy businessu, vysokých škol i Akademie věd lépe vyvážené.

“Jde o to, aby se nefinancovaly z průmyslu projekty, které nemají smysl nebo jsou velmi špatné. Samozřejmě v základním výzkumu je základ pro všechny inovace, potom přistoupí soukromý kapitál. Ale musí to být vyvážené a musí nová rada zvažovat, kolik peněž takto investovat okamžitě,“ zdůraznila Syková.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR pro oblast výzkum, vývoj a inovace Karel Šperlink míní, že se musí změnit myšlení celé vědecké obce.

“Pokud vědecká obec bude mít zájem na realizaci výsledku výzkumu a na spolupráci s průmyslem, tak to bude dobré. Naše zkušenosti jsou zatím takové, že zájem až tak veliký není,“ uvedl Šperlink.

Za absurdní označil, že stát se podle zákona nestará o priority základního výzkumu, ale určuje priority aplikovaného výzkumu. „Já sám mám zkušenosti ze Spojených států a z celé Evropy, že to takto neprobíhá. Druhá věc je, že se musí podporovat spolupráce, a to je problém podpory společných projektů,“ podotkl Šperlink.

Martin Hromádka, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme