Francie se hádá s Německem o stavu eura

Francouzi a Němci se hádají o situaci společné evropské měny euro. Berlín se bojí o její budoucnost a požaduje tvrdé reformy ve fungování eurozóny. Paříž ale namítá, že euro je silná a stabilní měna. Stále víc se tak zdá, že mezi Evropany v době současné obrovské nejistoty kvůli zadlužení některých zemí nepanuje shoda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

S dramatickým prohlášením předstoupila před německé poslance kancléřka Angela Merkelová: „Euro je v nebezpečí. Když ho neochráníme, následky pro Evropu budou nedozírné.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Francie se hádá s Německem o stavu eura. Postoje zemí shrnuje redaktor Radiožurnálu Ondřej Houska

Poukázala na to, že na světových trzích vypukla panika kvůli vysokému zadlužení některých zemí eurozóny. Berlín proto požaduje přísnější pravidla - ti, kdo se nadměrně zadlužují, zasluhují trest.

Podle listu Handelsblatt chtějí Němci předluženým zemím vzít štědré evropské dotace. Takové státy by také při schůzkách v Bruselu dočasně ztratily hlasovací právo.

A kdyby došlo až na jejich státní bankrot, řízení jejich záležitostí by převzala Unie. Staly by se doslova evropským protektorátem.

Euro je silné a stabilní, zní z Francie

Německou rétoriku ale brzdí Francie. Ministryně financí Christiane Lagardeová s Merkelovou otevřeně polemizuje.

„V žádném případě si nemyslím, že je euro v nebezpečí. Euro je pevnou a solidní měnou, která už víc než deset let zajišťuje stabilitu,“ uvedla Lagardeová.

Němci své evropské partnery šokovali zákazem některých spekulativních obchodů na burze. Dopředu se o tom s nikým neporadili.

Obavy z rozhádané Evropy

Evropský tisk je plný obav, že hlavní státy půjdou v době krize vlastní cestou a Evropa se bude hádat. Neznamená to ale, že by Francouzi předem odmítali návrhy na zpřísnění pravidel v rámci eurozóny, naopak.

Jenže není jisté, že Berlín a Paříž mluví o stejných věcech. Zatímco Němci chtějí odradit Řeky a jim podobné od nových dluhů, Francouzům leží na srdci tak zvaná hospodářská vláda.

Pomocí ní chtějí zabránit třeba tomu, aby některé země udržovali nízké daně a tímhle způsobem konkurovali francouzskému hospodářství. Jasněji možná bude už zítra, kdy v Bruselu jednání o změnách v eurozóně začne.

Martin Hromádka, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme