Čeští hokejisté postoupili do semifinále MS

Čeští hokejisté porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Německu Finsko 2:1 po samostatných nájezdech a v boji o finále se utkají se Švédskem. Ve druhém semifinále se utká Rusko s Německem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté se radují z postupu do semifinále MS

Čeští hokejisté se radují z postupu do semifinále MS | Zdroj: ČTK

Česká republika – Finsko 2:1 (0:1, 0.0, 1:0, 0:0) po samostatných nájezdech

Úvod zápasu tentokrát Čechům rozhodně nevyšel. Už po 55 vteřinách ujel obraně Peteri Kontiola a blafákem do bekhendu překonal Vokouna 0:1.

Svěřence trenéra Růžičky branka nepoložila a snažili se o vyrovnání. Své šance však neproměnili Jágr, Rozsíval i Kašpar. K ohrožení české branky se dostali ale i Finové, Vokoun už byl ale pozorný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Utkání očima reportéra Kamila Jáši

Česká snaha o vyrovnání nepolevovala ani ve druhé třetině. Nejblíže brance byl v její 10.minutě kdy se nedokázali prosadit Marek a záhy po něm i Rolinek. Finové spíše testovali Vokounovu pozornost, ale vytasit musel i několik těžkých zákroků.

Hned v úvodu třetí části se řítil do šance Klepiš. Byl ale hákován a Češi dostali možnost přesilové hry. V té se trefil od modré Jakub Klepiš – 1:1. Vyrovnání český tým nabudilo, ale ze žádné z dalších slibných příležitostí se už nedokázal prosadit. Naopak 20 vteřin před třetí sirénou chytil Vokoun maskou šanci Finů.

Prodloužení zahájil velkou šancí Jaromír Jágr, který vyjel zpoza branky a prověřil Rinneho. To se během nastavených 10 minut opakovalo ještě třikrát, ale pokaždé byl úspěšnější finský brankář. Když ani Finové své šance neproměnili, dospělo utkání do samostatných nájezdů.

Jako první si kotouč na středový kruh postavil Kašpar, který s přehledem proměnil. Za Finy srovnal Immonen. Jako třetí jel na Činného Jan marek a se štěstím protlačil kotouč za jeho záda. Více branek už nepadlo a tak se Češi radují z postupu do semifinále.

Branky a nahrávky: 42. Klepiš (Blaťák), rozhodující sam. nájezd Marek - 1. Kontiola (Niskala, Nummelin). Proměněné nájezdy: Kašpar, Marek - Immonen. Neproměněné nájezdy: Klepiš - J. Jokinen, Kontiola. Rozhodčí: Savage (Kan.), Sjöberg - Sabelström (oba Švéd.), Bechard (Kan.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 9258.

Sestavy:

Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava, Blaťák, K. Rahůnek, Gřegořek - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Finsko: Rinne - Nummelin, Jaakola, Hietanen, Kukkonen, Vatanen, Niskala, Mäenpää - Miettinen, Immonen, J. Jokinen - Aaltonen, Korpikoski, Kontiola - Pihlström, Hytönen, S. Kapanen - Komarov, Osala, Hahl. Trenér: Jukka Jalonen, Timo Lehkonen a Risto Dufva.

Švédsko - Dánsko 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)


Švédsko splnilo roli favorita a postoupilo do semifinále šampionátu. Základ k úspěchu položili hráči tří korunek v první polovině utkání, kdy soupeři odskočili o tři branky. Největší překvapení turnaje, tým Dánska, se snažil o snížení, ale na vyrovnání už nezbýval ani čas ani síly.

Branky a nahrávky: 15. Nilson (Magnus Johansson, Martensson), 28. Andersson (Karlsson, Backlund), 33. Wallin (Engqvist, Magnus Johansson), 54. Omark (Persson, Harju) - 34. Damgaard (Eller, F. Nielsen), 58. Madsen (D. Nielsen, Damgaard). Rozhodčí: Levonen (Fin.), Piechaczek (Něm.) - Děďulja (Běl.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3487.

Sestavy:

Švédsko: Gustavsson - Magnus Johansson, V. Hedman, Jonathan Ericsson, Karlsson, Bäckman, Ekman-Larsson, Gunnarsson - Nilson, Martensson, Pääjärvi-Svensson - Persson, Backlund, Andersson - Engqvist, Omark, Harju - Pettersson, Nylander, R. Wallin. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Dánsko: Galbraith - Larsen, Lassen, Boedker, D. Nielsen, Christensen I, Damgaard - Madsen, F. Nielsen, Eller - Hardt, Christensen II, Regin - Degn, Green, Jakobsen - Sundberg, Dresler, Lykkeskov - Jensen. Trenér: Per Bäckman.

Rusko - Kanada 5:2 (1:0, 2:0, 2:2)

Vítězné tažení Ruské reprezentace šampionátem nezastavila ani sebevědomá Kanada. Celé utkání měla jasně pod kontrolou a v poklidu si dokráčela pro celkem snadné vítězství. Na branky Rusů odpovídali Kanaďané jen sporadickým tlakem, dvěma nic neřešícími brankami a několika provokacemi k šarvátkám.

Branky a nahrávky: 20. Afinogenov (Kulikov, Aťjušov), 22. Dacjuk (Gončar, Kovalčuk), 38. Malkin (Kalinin, Kovalčuk), 48. S. Fjodorov (Aťjušin), 57. Malkin (Kovalčuk, I. Nikulin) - 54. Tavares (Burns), 60. Duchene (Cumiskey, Myers). Rozhodčí: Lärking (Švéd.), Šindler (ČR) - Arm, Wehrli (oba Švýc.). Vyloučení: 10:14, navíc Afinogenov - Ott, Downie všichni 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 12.274

Švýcarsko - Německo 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Němci dál živí sen o medaili na domácím šampionát. Vyrovnaný zápas rozhodla branka Gugullova z 31.minuty, kdy dorazil za Gerbrova záda vyražený kotouč po nahození Sulzera. V závěrečném dějství sice vyselo vyrovnání ve vzduchu, kdy domácí přenechali Švýcarům aktivitu, ale k radosti zaplněné haly už Němci vedení udrželi. Závěr utkání pokazila hromadná bitka do které se zapojil i trenér Uwe Krupp.

Branka a nahrávky: 31. Gogulla (Hospelt, Sulzer). Rozhodčí: Laaksonen (Fin.), Sterns - Brown (oba USA), Terho (Fin.). Vyloučení: 1:1, navíc Plüss (Švýcarsko) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 12.500.

Semifinálové dvojice:

Švédsko – Česká republika
Rusko - Německo

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme