Jančík ustál pokus o odvolání a zůstává starostou Prahy 5

Milan Jančík zůstává v čele Prahy 5. Ani tentokrát se opozičním zastupitelům nepodařilo kontroverzního politika odvolat. Dnešní zasedání zastupitelstva bylo včera večer rozhodnutím Milana Jančíka zrušené. Údajně pro velký počet omluvenek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Jančík (ODS)

Milan Jančík (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

„Dostal jsem informaci, že někteří kolegové jsou pracovně zaneprázdnění, někteří jsou nemocní. Já sám jsem dnes na pracovní neschopnosti,“ podotkl Jančík s tím, že jiní zastupitelé měli vážné rodinné důvody. Celkem má Praha 5 čtyřicet tři zastupitelů. Aby bylo zasedání usnášeníschopné, je nezbytná přítomnost dvaadvaceti z nich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Prahy 5 Milan Jančík v pořadu Stalo se dnes.

Dnes se jich před zamčenými dveřmi zasedací síně ale sešlo pouhých devatenáct. Dali tak najevo svůj nesouhlas se zrušením zasedání pouhých pár hodin před samotným začátkem.

Mluvčí radnice Radovan Myslík ale tvrdí, že kancelář starosty postupovala při zrušení dnešního zasedání standardním způsobem.

„Starosta může kdykoliv odvolat zastupitelstvo, i bez udání důvodu. My jsme, jako odbor kanceláře městské části, dali vědět našim zastupitelům nejen dopisem, který ráno měli všichni, zároveň jsme jim to poslali i emailem. Což je standardní forma,“ řekl Myslík.

'Nic jsem neporušil'

Jiného názoru je ale první místostarosta Petr Horák, který vedl dnešní velmi krátké zasedání, které se odehrálo na chodbě, před zamčenými dveřmi zasedací místnosti.

„Tento postup samozřejmě není v souladu se zákonem o hlavním městě Praze. Proto jsem jako statutární zástupce městské části byl povinen toto zastupitelstvo ukončit,“ podotkl Horák.

S tím ale Jančík nesouhlasí. „Zákon jsem neporušil a jsem připraven, v případě dotazů, to doložit,“ reagoval Jančík.

Datum příštího zasedání zastupitelstva určil první místostarosta Petr Horák na 3. června od jedné hodiny odpoledne. Jančík ale zasedání přeložil až na 10. června. „Kolega Horák není v tuto chvíli tím, kdo je oprávněn cokoli svolávat,“ uzavřel starosta Prahy 5.

Monika Horská, Jan Richter, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme