Fotbalisté bojují v USA se spánkem

Sotva čeští fotbalisté vystoupili ve Spojených státech z letadla, už je čeká první přípravný zápas. Svěřenci trenéra Michala Bílka se v sobotu utkají s Tureckem, necelé tři dny po příletu do New Yorku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Krejčí -  lékař fotbalové reprezentace

Petr Krejčí - lékař fotbalové reprezentace | Foto: fotbal.cz

Lékař Petr Krejčí ale reprezentanty nelituje. Když to zvládnou ostatní sportovci, měli by si s tím poradit také fotbalisti.

„Trošku se to mění ty názory na aklimatizaci, protože například tenisté, kterých se to týká daleko více, tak ty si z toho nedělají žádnou těžkou hlavu. Ty prostě jedou do Austrálie nebo Ameriky, takže proč bychom si z toho měli něco takového dělat,“ říká Petr Krejčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté bojují v USA se spánkem

„Faktem je, že fyziologicky to nějaký vliv mít musí. Ty hormonální cykly a všechno co má člověk za ta léta doma nastavené, tak to se nějakým způsobem změnit musí, ale třeba vliv na ten sportovní výkon nebude až tak velký, jak jsme si dříve mysleli,“ říká lékař národního týmu.

Na východ je to horší

Možná se to ukáže už v sobotu, kdy čeká fotbalisty přípravný duel proti Turecku. Navíc cestování z východu na západ je na aklimatizaci mnohem jednodušší.

„Tvrdíme, že ten časový posun směrem na východ je horší, protože tady si jenom protáhneme ten první den a nebudeme se nutit do spánku,“ dodává Petr Krejčí.

Takže by teď mohli být ve výhodě fotbalisté, kteří u nás chodili z různých důvodů hodně pozdě spát. Myšlenku, že by na tom mohli být hráči, kteří třeba dlouho do noci oslavovali, fyzicky lépe totiž Petr Krejčí úplně nezavrhuje.

„Tak já jsem o tom přemýšlel a možná to k té adaptaci může malinko přispět, protože se dostává do tady toho lépe. Nám možná bude trochu nahrávat, že se ten první zápas hraje kolem poledne.“

Hamburgery ne

Je slušná šance, že nebudou unavení i fotbalisté, kteří to mohou mít s aklimatizací složitější, dodává Petr Krejčí. Jako třeba útočník Frankfurtu Martin Fenin, který byl před pár dny s klubem na turné ve Vietnamu, a tedy v úplně jiné zeměpisné délce.

„Teď tam byl třeba Fenin, že si jde pro prášek na spaní, tak já jsem mu to rozmlouval, protože, bychom raději drželi režim, který je pod námi, no ale oni byli před týdnem ve Vietnamu. U těch hráčů, kteří jezdí po světě to může být trochu horší a to už se pak dostáváte do systému těch tenistů,“ uzavírá kruh Krejčí.

Ten má teď více starostí s jídelníčkem. Hamburgery, které Američané také jako jednu z možností nabízeli, se mu přece jen příliš nezamlouvají. „Ty jsem vyřadili. Držíme to tady systémem kuře a krůta stokrát jinak a ryby a to je celé,“ prozrazuje Krejčí.

Jaroslav Plašil, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme