Maďarsko pokračuje v debatě o dvojím občanství

Maďarský parlament ignoruje kritiku ze Slovenska. V debatě o dvojím občanství pro zahraniční Maďary poslanci hodlají pokračovat i dnes. V debatě už zazněly odkazy na Trianon, Benešovy dekrety a slovenský nacionalismus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řetězový most

Řetězový most | Foto: Gregor Martin Papucsek

„Parlament je zodpovědný jedině Maďarům a maďarství“ - těmito slovy ve svém expozé k návrhu novely odmítl výhrady Slovenska budoucí vicepremiér Zsolt Semjén.

Podstatu zákona je možné shrnout takto: jde o poskytnutí maďarského občanství těm, kteří jej už měli, a jejich potomkům, za zvýhodněných podmínek.

Tedy hlavně bez toho, aby museli mít bydliště na území Maďarska. Občanství by bylo poskytováno na základe individuální žádosti, ne hromadně.

V rozpravě zatím zazněly odkazy na Trianon, Benešovy dekrety i na slovenský nacionalismus. Opoziční socialisté navrhovali, aby rozhodnutí bylo odloženo na období po slovenských volbách.

Gregor Martin Papucsek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme