Český pas v kauze vraždy Harírího je padělaný

Český pas, který se objevil při vyšetřování vraždy bývalého libanonského premiéra Harírího, je padělaný. Případ vyvolává řadu otázek. Česká diplomacie se k němu nechce vyjadřovat. Není to ale poprvé, co má Česko na Blízkém východě pověst země, která kryje akce cizích tajných služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotky pasu z libanonského deníku as-Safír

Fotky pasu z libanonského deníku as-Safír | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Oním falešným Čechem je svědek ve vyšetřování Harírího vraždy Sámí as-Saíd. Český pas na jeho jméno měl vystavit městský úřad v Lovosicích.

Jak zjistil Český rozhlas, úřad sice vydal pas pod stejným evidenčním číslem, ale na jiné jméno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ padělaného pasu sleduje redaktor Vojtěch Berger

„Mohu potvrdit, že městský úřad, odbor správních činností, skutečně vydal cestovní pas evidenčního čísla, které je uvedeno, nicméně úplně na jiné jméno, než je skutečnost,“ říká Jana Hejdová ze správního odboru lovosického městského úřadu.

Syřanovi tedy někdo obstaral v Česku falešnou identitu. On sám tvrdí, že český pas dostal od francouzského ministerstva vnitra. Francie ale jakoukoli roli v případu popírá.

Česko v podobně choulostivé situaci není poprvé. Už v dubnu arabský tisk informoval o tom, že česká ambasáda v Bejrútu vydávala víza libanonským agentům, kteří pracovali pro Izrael.

Vojtěch Berger, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme