Vyšetřování muzejní loupeže v Paříži zjistilo nedostatky v zabezpečení

V Paříži stále vyšetřují velkou muzejní loupež. Kdo ukradl pět vzácných obrazů malířských mistrů se zatím neví. Nedostatky v zabezpečení Muzea moderního umění usnadnily zloději práci. Podle představitelů pojišťovny Axa, které citoval německý deník Frankfurter Rundschau, ukradené obrazy navíc nebyly pojištěny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum moderního umění v Paříži je kvůli vyšetřování loupeže uzavřené

Muzeum moderního umění v Paříži je kvůli vyšetřování loupeže uzavřené | Foto: AFP

24 hodin po loupeži policie stále pátrá po obrazech a pachateli, který loupil pravděpodobně sám. Bezpečnostní kamery totiž zaznamenaly, že nad ránem vnikl do budovy Muzea moderního umění jeden maskovaný muž s kapucou na hlavě. Dovnitř se dostal arkýřem, ve kterém rozbil okno. Podle policie ale mohl na pachatele venku čekat komplic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyšetřování krádeže obrazů z pařížského Muzea moderního umění sleduje tamní zpravodaj Českého rozhlasu Jan Pokorný.

Velkou pozornost věnují vyšetřovatelé také zabezpečení muzea, kde je na 8 000 uměleckých děl z 20. století. Do systému ochrany sbírky investovalo město před několika lety 15 miliónů eur. Jenže poplašné zařízení nebylo od konce března v provozu, protože muzeum k němu nemohlo sehnat náhradní díly. Kamery a počítačový systém ale fungovaly, takže je záhadou, jak to, že si nikdo z hlídačů nevšiml ničeho podezřelého.

Ukradené obrazy jsou neprodejné

Zmizela díla slavných malířů Picassa, Modiglianiho, Matisse, Braqua a Légéra. Vedení muzea odhaduje škodu na sto až tři sta miliónů eur. Podle odborníků jsou ale obrazy na oficiálním trhu s uměním neprodejné a jejich cena na černém trhu by byla podle odborníků dvacetkrát nižší. Obrazy jsou příliš známé, francouzská policie okamžitě poslala jejich fotografie do sítě Interpolu, a pro případného kupce i prodávajícího by transakce představovala obrovské riziko.

Policie se také věnuje variantě, že díla nechal ukrást nějaký vyšinutý sběratel, který se jimi bude kochat v soukromí. Podle další hypotézy můžou pachatelé časem nabídnout plátna muzeu zpátky za tučné výkupné.

Jan Pokorný, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme