Učeň ze Stochova na Kladensku získal titul „České ručičky“

21. květen 2010

Sehnat dobrého klempíře je v dnešní době skoro zázrak. Možná i proto, že jich moc nepřibývá, učňů klempířiny je totiž pomálu. Své o tom vědí i na Středním odborném učilišti ve Stochově na Kladensku, kde je ve třech ročnících pouhých 15 adeptů na klempířské řemeslo. O to větší radost tu proto měli ze stříbrné medaile z Mistrovství České republiky v odborných dovednostech. Více se dozvíte od Jany Káninské.

Mistrovství České republiky, neboli soutěž odborných dovedností učebního oboru klempíř se konala v Brně v rámci Mezinárodního stavebního veletrhu. Druhé místo získali pro Střední odborné učiliště ve Stochově žáci Martin Kukla a Lukáš Koláčný. Radost máme všichni, říká zástupkyně ředitelky školy Jaroslava Pichová. „Získat děti pro učební obory tohoto zaměření je složité, protože zájem dětí i rodičů je malý, takže úspěch, kterého jsme dosáhli, je pro nás zadostiučinění.“ Kluci udělali radost zejména svému učiteli Jaroslavu Dundrovi, který na soutěže se svými žáky jezdí už 10 let. „Vždycky jsme skončili čtvrtí, letos jsme ale dosáhli druhého místa a Martin ještě získal ocenění jako nejlepší učeň České republiky v oboru klempíř. To je pro mě i pro učiliště velký úspěch.“

Žák třetího a posledního ročníku devatenáctiletý Martin Kukla získal ke druhému místu navíc ještě titul „České ručičky“. Prý ho tahle práce baví. Podle Jaroslava Dundra má opravdu zlaté ruce a bude z něj vynikající řemeslník.

Druhý z úspěšné dvojice, šestnáctiletý Lukáš Koláčný, který je teprve v prvním ročníku, s druhým místem úplně spokojený nebyl, mohlo to být prý lepší. Nepovedly se mu totiž teoretické testy a kvůli tomu Stochovu uteklo první místo. Jaroslav Dundr ale věří v další Lukášovy úspěchy. „Příští rok bude na bedně, protože mu pánbůh dal dar do rukou, jen musí zlepšit teorii, ale v praktické části nás nikdo nepředstihl.“

K čemu vlastně klempíř potřebuje teorii, vysvětluje Petr Kedroň, vedoucí střediska technických oborů na stochovském učilišti. „Teorii potřebuje ke kreslení a rýsování některých výrobků.“ A dodává, že o obor by mohl být větší zájem. Učiliště ve Stochově je totiž jediná škola ve Středočeském kraji, kde se klempířina učí a Petr Kedroň navíc předpovídá, že klempíři budou mít dobré uplatnění.

Martin Kukla si zlatou cenu České ručičky převezme za měsíc při slavnostním galavečeru v Brně. Ale už za 14 dní opustí učiliště ve Stochově. Práci zatím nemá, ale v oboru chce určitě zůstat. Takhle šikovný klempíř o práci nouzi mít nebude. Jen kdyby takových Martinů a Lukášů bylo více.

autor: Jana Káninská
Spustit audio