Lidé se soustřeďují na úklid a počítají škody

Hladiny řek v Moravskoslezském kraji se po nočních srážkách mírně zvedly, někde dosáhly druhého a prvního stupně povodňové aktivity. V současné době již však opět klesají. Voda opadává a lidé se soustřeďují na odstraňování škod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodou zničená silnice v Karviné

Vodou zničená silnice v Karviné | Foto: Karviná

Kromě obyvatel, úředníků, správců silnic a železnic začínají sčítat své škody také zemědělci. Jen v Moravskoslezském kraji zaplavila voda minimálně 12.000 hektarů půdy, kromě toho i některé hospodářské budovy. K významnému úhynu zvířat nedošlo. Zda-li budou zaplavené pozemky pro letošní sklizeň ztracené, ještě není jasné. Záleží na vysychání polí.

Aktuálním problémem v kraji jsou sesuvy. Jejich počet se blíží ke 20, ve čtvrtek odpoledne jich bylo asi deset. Půda se sesouvá hlavně na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Od středy se hýbe svah v Horních Bludovicích nad řekou Lučinou. Dvě rodiny odtud byly v noci pro jistotu evakuovány.

Enegetikům v Moravskoslezském kraji se podařilo téměř ve všech místech obnovit dodávky proudu. Během povodní byly přitom bez elektrické energie tisíce domácností. Teď už zbývá obnovit dodávku pouze v těch nejhůře postižených lokalitách.

Řada silnic zůstává neprůjezdných

V Moravskoslezském kraji jsou stále neprůjezdné některé silnice I., II. a III.třídy. Nesouvisí to jen s povodněmi, ale také s následky silného větru. Například na Bruntálsku neprojedete mezi Karlovicemi a Starými Purkarticemi. Na silnici leží popadané stromy, které odstraňuje lesní správa.

Nejvíce dopravních omezení hlásí Karvinsko. Hlavně jde o uzavřenou trasu mezi Karvinou a Českým Těšínem. Voda dále zaplavila cestu mezi Stonavou a Horní Suchou. Problémy jsou i s podjezdy, jako třeba v Bohumíně nebo u Opavy-Kylešovic. Velká voda zatarasila cestu mezi Dolním Benešovem a Hájem ve Slezsku. Spadlé stromy se musí odstranit u Skřipova na Opavsku. Kvůli půdnímu sesuvu neprojedete mezi Raškovicemi a Skalicí.

Martin Knitl, Ivan Sekanina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme