Obhájci v kauze Vítkov si stěžují na velký tlak veřejnosti

Ostravský soud dnes vyslechl sousedy romské rodiny, na kterou zaútočili žháři z Vítkova. Celé dopoledne popisovali, jestli byl podpálený dům obyvatelný, v jakém byl technickém stavu a jestli kolem bylo živo. Obžalovaní totiž tvrdí, že budova byla prázdná a působila jako skladiště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud se žháři z Vítkova

Soud se žháři z Vítkova | Zdroj: ČTK

Svědci dnes potvrdili, že dům byl obydlený. Působil sice omšele a potřeboval zásadní stavební úpravy, ale kolem budovy bylo živo a běhaly tam děti. Jeden ze sousedů František Bílý, který žije hned vedle podpáleného domu, dokonce dosvědčil, že v ten večer, kdy došlo ke žhářskému útoku, se v domě svítilo a zvenčí bylo vidět, že hraje televize.

„Bylo vidět vnitřní světlo i televize, která byla i slyšet. Vysloveně to byl dům, kde se nedělaly žádné opravy nebo rekonstrukce. Bylo to udržováno tak, aby se tam dalo bydlet a přežít. Děti tam běhávaly, hrávaly si na ulici,“ vypověděl u soudu Bílý.

Proces v závěru provázela nečekaná slovní přestřelka. Obhájci totiž požádali soudce, aby se pokusil zařídil, aby soudní přelíčení nebylo pod takovým drobnohledem médií. Stěžovali si také, že je zastavují a volají jim cizí lidé a že je to nepříjemné.

Státní zástupkyně Brigita Bilíková jim na to řekla, že jsou všichni profesionálové a mají osobnostní výbavu pro to, aby to ustáli, a že všichni museli od začátku počítat s tím, že zrovna tento proces bude veřejnost sledovat.

Včera u soudu vypovídala romská rodina, na jejíž dům byl žhářský útok spáchán. Dva obžalovaní se jim za útok u soudu omluvili.

Andrea Brtníková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme