Evropský den obezity chce upozornit na rizika spojená s nadváhou

‚Pět až deset za zdravější Evropu‘ - to je motto prvního ročníku Evropského dne obezity, nezávislé celoevropské iniciativy. Odborníci tvrdí, že pokud obézní člověk dokáže snížit hmotnost o 5 až 10 procent, zlepší si zdravotní stav i psychickou pohodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský den obezity

Evropský den obezity | Foto: Tomáš Adamec

Podle Světové zdravotnické organizace trpí v Evropě obezitou 30 až 80 procent dospělých a více než milion Evropanů ročně na následky obezity umírá.

Obezita je jedna z forem civilizačního onemocnění. Důvodů proč přibývá lidí s nadváhou a obezitou je více. Lidé méně sportují, výdej energie v zaměstnání není co byl dříve, nabídka a struktura potravy je také jiná a výsledek je vidět na našich postavách.

Kde začíná riziková nadváha nám ukáže takzvaný body mass index (BMI), který přepočítává hmotnost na jeden metr čtverečný.Index tělesné hmotnosti s hodnotou nad 25 začíná nadváhou a nad 30 začíná obezita prvního stupně.

Bez výdaje energie člověk nezhubne. Je potřeba zvolit i nějaká režimová opatření, než jen spoléhat na zázračné pilulky na hubnutí. „Zhubnout pouhým polknutím tablety nejde, zadarmo není nikdy nic, bez práce nejsou koláče,“ říká prezident České lékárnické komory, jedné z organizací zapojených do této iniciativy Stanislav Havlíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hubnutí.mp3

Snížení hmotnosti o 5 až 10 procent má bohatý pozitivní dopad. Dojde k úpravě krevního tlaku, zlepšení spánku, předcházení diabetu, snížení rizika onemocnění srdce, zlepšení dýchání a plicních funkcí, zmírnění bolesti zad, zlepšení plodnosti, snížení viscerálního tuku a v neposlední řadě také ke snížení rizika předčasného úmrtí na následky obezity nebo nadváhy. Po psychické stránce je znatelná větší sebedůvěra, více chuti a energie do života.

První ročník Evropského dne obezity připadá na zítřek. Ale už dnes byly v Praze a Brně připraveny speciální stany, Poradny pro zdravé hubnutí, kde nutriční terapeutky měřily zájemcům index tělesné hmotnosti.

Helena Berková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme