Na zápas s Tureckem bude vyprodáno – hlediště bude plné Turků!

Poprvé od EURA 2008 se utkají reprezentace Česka a Turecka. A nebude to rozhodně zápas, který má pouze posloužit k otestování výkonnosti jednotlivých fotbalistů nebo vzbudit vzpomínky na velký obrat v posledním vzájemném duelu. Výjimečný je hlavně v tom, že se hraje v Americe, kde se turecký národní tým představí úplně poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuncay Sanli se po tréninku podepisuje fanouškům

Tuncay Sanli se po tréninku podepisuje fanouškům | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Jsme v areálu Montclair State University, kde se právě prohání třicítka fotbalistů. Delší stranu hřiště lemují televizní štáby, od té kratší se skoro neodlepí fanoušci tureckého týmu, kterých je tady zřejmě víc, než na většině divizních utkání u nás.

Ženy zahalené do šátků, muži v dresech. Staří i mladí, ti všichni se už nemohou dočkat sobotního duelu. A někteří z nich se zajímají, kolik přijde do hlediště českých příznivců ... „Myslím, že asi stovka," odpovídám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zápas s Tureckem bude vyprodáno – hlediště bude plné Turků!

„Cože, stovka? Tak to je síla," smějí se turečtí fandové. „A vás tu bude kolik?," ptám se tedy. „Asi dvacet tisíc, řada lidí sem přijede speciálně kvůli tomuto zápasu. Naše asociace skoupila všechny lístky, hodně Turků tady žije, ať už v New Yorku, New Jersey nebo Pensylvánii, a zápas si nechce nechat ujít, takže za něj dá i stovku dolarů. Je to totiž vůbec poprvé, co tady v Americe turecká reprezentace hraje, říká zástupce skupiny studentů, který si podobně jako ostatní návštěvníci tréninku pečlivě hlídá, až se fotbalisté vydají směrem k autobusu.

Nechce totiž propásnout jedinečnou příležitost vyfotit se společně s některým ze svěřenců kouče Guuse Hiddinka. A když už se dočká, hráči se netváří, že by jim zvýšená míra pozornosti nějak vadila.

Hiddink má Turky vrátit na vrcholnou akci

Turečtí fanoušci sledují trénink svého týmu | Foto: Jaroslav Plašil

To potvrdil i český stoper Besiktase Istanbul Tomáš Sivok: „Když hrají venku, tak jim to je spíš příjemné, protože Turci, kteří žijí v zahraničí, je rádi vidí a jsou pozitivní. Spíš je na ně velký tlak, když hrají v Turecku. Spousta hráčů má problém hrát doma nebo tureckou ligu, protože jsou pod obrovským psychickým tlakem. Týká se to hlavně hráčů z velkých klubů a někdy je to na nich znát. Ale když hrají venku, tak hrají daleko lépe," popisuje Tomáš Sivok.

Ten bude větší uvolněnost soupeře zřejmě vnímat i v sobotním přípravném duelu, vůbec prvním zápase Turků pod vedením nizozemského kouče Guuse Hiddinka.

„Hiddink, to je myslím dobrá volba, je to velice zkušený kouč," libuje si většina fanoušků, v naději, že jim nový trenér vrátí účast na vrcholné akci, na které teď Turci podobně jako Češi chybí.

Tureckou reprezentaci podporují fanynky v každém věku | Foto: Jaroslav Plašil

Ale podle Tomáše Sivoka už to po další kvalifikaci nebude platit: „Když se člověk podívá na jejich hráče, tak mají kvalitu všude. Tenhle rok z kvalifikace postoupí, protože Guus Hiddink je kvalitní trenér. A když má takovéhle hráče, tak to je obrovská zbraň. Oni umí s balonem, jeden na jednoho, kulhá jim jen ta taktika, ale to si myslím, že se dá naučit," říká český stoper.

A jeho slova také Guus Hiddink před zápasem s českými fotbalisty potvrdil: „Turci mají rádi míč a hrají často sami, ale ne proto, že by byli egoisti, je to proto, že fotbal milují. Chtějí hrát s míčem, který neskutečně ovládají. Mým úkolem je to trochu vybalancovat, abychom byli úspěšní. Nemohou bránit tři čtyři fotbalisté, ale všichni, každý svou pozici. Na druhou stranu, musíme se snažit hrát aktivně, tak abychom dokázali soupeře napadat už před jeho brankou a nutili ho k chybám," prozrazuje své plány Guus Hiddink.

A bude dost pravděpodobně chtít, aby je jeho noví svěřenci dodržovali hned v prvním zápase, který v sobotu sehrají proti české reprezentaci.

Jaroslav Plašil, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme