Prezident ČSLH Král: S pořadatelstvím MS jsme byli na řadě

Česká republika se znovu může těšit na pořádání mistrovství světa v ledním hokeji. Kongres mezinárodní hokejové federace dnes v Kolíně nad Rýnem rozhodl o tom, že v Praze a Ostravě se bude hrát v květnu 2015. S prezidentem Českého hokejového svazu Tomášem Králem si na toto téma povídal Pavel Petr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Král

Tomáš Král | Foto: HC Plzeň

Česká republika soupeřila v boji o pořadatelství šampionátu pouze s Ukrajinou. Poměr hlasů při volbě 84:22 hovoří o tom, že delegáti kongresu měli poměrně jasno, na čí stranu se přiklonit. Tomáš Král ovšem tvrdí, že tak jednoznačné to nebylo. Kdy se definitivně začal rodit diplomatický úspěch?

„Minulý týden jsem tady absolvoval ještě jedno takové narychlo svolané zásadní jednání s důležitými lidmi, předsedou IIHF René Faselem. Nakonec to všechno klaplo."

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident ČSLH Král: S pořadatelstvím MS jsme byli na řadě

Jak nepříjemným soupeřem pak Ukrajina byla?

„Tu pozici nikdy nemáte jasnou. Máte stejný počet hlasů jako má Řecko nebo Mexiko a další podobné státy. Tyhle země drží při sobě, takže těžký je každý soupeř. Ukrajina už kandidovala podruhé, měla perfektní prezentaci, deklarovala, že jsou připraveni, že na to mají peníze, takže to byl těžký soupeř."

Navíc prý pozice Česného svazu ledního hokeje u Mezinárodní hokejové federace byla mimořádně špatná…

„Vztah vedení Mezinárodní federace k ČSLH byl velmi kritický a řekl bych dost negativní, takže na tom se také dva roky velmi intenzivně pracovalo a já si troufnu říct, že dneska máme s vedením IIHF velmi přátelské vztahy."

V čem byl v minulosti problém?

„Asi se dřívější představitelé českého vedení nedokázali s vedením IIHF dohodnout. Já to v řadě věcí vnímám také tak. Není jednoduché s vedením vyjít nebo mít stejný názor. Hokejově silné země totiž na řadu věcí doplácí."

Co tedy nakonec bylo v otázce úspěšné kandidatury rozhodující?

„Jednak existují určité periody, v nichž se ta mistrovství vrací, takže si myslím, že jsme měli být logicky na řadě. Možná už to mělo přijít dřív, možná tomu tak nebylo z těch důvodů, o kterých už jsem mluvil. Vliv mělo také zázemí, které v Čechách máme, to znamená tolik diskutovaná a propíraná O2 Aréna. Je třeba říct, že bez ní bychom neměli vůbec žádnou šanci a že je to stánek, který k návštěvě láká. To, co nabízí O2 Aréna v Praze, nenabízí ani žádná z hal tady v Německu."

Nesmíme ale opomenout ani druhou halu, kde se bude hrát. Tedy ostravskou ČEZ Arénu. Do zahájení šampionátu zbývá aktuálně pět let. Mají proto organizátoři dostatek času na přípravu?

„Já si myslím, že to minulé mistrovství bylo hektické právě kvůli problémům s arénou, která se dostavovala. Myslím si, že dneska jsme schopní zorganizovat mistrovství světa během roku, protože máme všechno, co k tomu potřebujeme. Veškerou, infrastrukturu, haly, ubytování, my s tím nemáme žádný problém."

Pavel Petr, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme