Češi dnes v přípravě s Tureckem. Odveta za EURO se ale nechystá

Tři zápasy, tři porážky, ani jeden vstřelený gól. Taková je zatím bilance fotbalové reprezentace pod vedením trenéra Michala Bílka. Ale z toho důvodu se turečtí fanoušci na dnešního soupeře v New Jersey netěší. Na český tým rádi vzpomínají hlavně kvůli zápasu na EURU v roce 2008.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká reprezentace na tréninku v USA

Česká reprezentace na tréninku v USA | Foto: Jaroslav Plašil

Na první pohled nevinná otázka, kterou mi turečtí fanoušci pokládají, hned jak zjistí, odkud jsem. Prý, co si myslíte o zápase na minulém evropském šampionátu? Jenže ten, kdo si pamatuje senzační obrat, který se ve zmíněném zápase Turkům na úkor Čechů povedl, ví, kam svým dotazem parta studentů míří.

Český tým hrál tehdy s Tureckem o postup do čtvrtfinále, a ještě zhruba dvacet minut před koncem 2:0 vedl. Jenže místo toho, aby kopal za jasný faul na Jana Poláka penaltu a mohl svůj náskok navýšit, jen málo vídaným způsobem ještě zápas ztratil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi dnes v přípravě s Tureckem. Odveta za EURO se ale nechystá

Ani Jan Polák na zápas tedy nevzpomíná v dobrém: „Třeba to mohlo být jinak, ale to už nevrátíme. Rozhodčí si myslel, že už je rozhodnuto a už to nechtěl zbytečně dramatizovat, ale myslím si, že to byla chyba. Stalo se. Teď se nehraje o body, ale spíš o prestiž. Není to revanš, mužstva jsou jiná," nechce se už příliš vracet k dva roky starému zápasu.

Také Petr Čech nebere dnešní duel jako nějakou odvetu za vyřazení na minulém EURU. Právě gólman Chelsea tehdy svou hrubkou v závěru nabídl soupeři vyrovnání: „Kdybych si bral každý zápas, kde se mi něco nepovede, se sebou dál, tak bych se zbytečně nervoval celý život. Tahle kapitola je uzavřená. Byli jsme pár minut od postupu do čtvrtfinále mistrovství Evropy, ale tým měl sílu na to, aby to udržel na 2:2, mohlo být prodloužení, penalty a mohlo to zase vypadat jinak. Takhle byl ten třetí gól samozřejmě nešťastný, ale to je historie," řekl." řekl.

Sionko v sobě stále nosí zklamání

Zatímco třeba Jan Polák a Petr Čech už na porážku se dívají po dvou letech s nadhledem, Libor Sionko v sobě nosí zklamání pořád. Na pravém kraji zálohy tehdy odehrál svůj nejlepší turnaj a sám cítil, že může něčeho velkého dosáhnout: „Bylo to hodně bolestivé, mrzí mě to pořád, protože jsme měli velice dobře nakročeno dál a čekali by nás Chorvati, kteří by byli hratelní. Naše zápasy nebyly špatné a cítil jsem, že bychom mohli dojít i dál," zavzpomínal Sionko.

Dál šli ale právě Turci, kteří na EURU předvedli podobný obrat ještě v duelu s Chorvaty a dostali se díky tomu až do semifinále. Ale dnes mají podobnou startovní čáru jako Češi.

Ví to i trenér Turecka Guus Hiddink: „Češi jsou teď na tom podobně jako my, poté co se nedostali na světový šampionát, když je vyřadili sousedé. Samozřejmě dost jsem toho slyšel od Petra Čecha, když jsme spolu pracovali v Chelsea," řekl.

Guus Hiddink teď přebírá tureckou reprezentaci a poprvé ji povede v dnešním přípravném duelu proti Česku. Utkání začíná v 18:30 středoevropského času a v prodlouženém Sportžurnálu o něm také uslyšíte.

Jaroslav Plašil, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme