Ve Švýcarsku se bude dražit nejcennější poštovní známka

V Curychu se dnes bude dražit nejvzácnější poštovní známka na světě. Takzvanou Tříšilinkovou žlutou vytiskli v roce 1855 ve Švédsku. Cenným exemplářem se stala kvůli unikátní vadě tisku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Známky

Známky | Foto: Archiv

Tříšilinková známka se v polovině 19. století tiskla ve Švédsku v modro-zelené barvě. Osmišilinková se zase vydávala ve žlutooranžovém odstínu. Dnes už se nedá zjistit, co se při tisku stalo za chybu.

Patrně se ale štoček pro výrobu osmišilinkové známky rozbil. Tiskaři pak místo něj omylem nasadili raznici pro tříšilinkové známky. Kolik tříšilinkových známek se potom v nesprávné barvě vytisklo nikdo neví. Každopádně tak vznikla dnešní nesmírně cenná rarita - takzvaná tříšilinková žlutá.

Vadné poštovní známky jsou pro filatelisty vyhledávaným jevem. Chyby v tisku udělaly z mnoha z nich exempláře za miliony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o vzácné poštovní známce připravila pro Ranní Radiožurnál redaktorka Martina Hanáčková.

Například před rokem se u nás objevily nezoubkované aršíky nově vydaných poštovních známek. Jejich nominální hodnota tehdy byla 35 korun. Dnes už se ale prodávají za desítky tisíc.

Tříšilinková známka ze Švédska se naposledy dražila před 14 lety. Tenkrát se prodala podle dnešního kurzu za zhruba 50 miliónů korun. Dnes by ve filatelistické aukci Davida Feldmana v Curychu mohla vynést v přepočtu asi 150 milionů. Stala by se tak nejdražší známkou na světě.

Katarína Brezovská, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme