Praha pořádá charitativní běh na pomoc ohroženým gorilám

V Praze se koná první ročník běhu na pomoc ohroženým gorilám nížinným. Zoologická zahrada v hlavním městě se záchranně goril nížinných dlouhodobě věnuje. Startovné na této charitativní akci poputuje do afrických pralesů na nutnou výbavu pro tamní strážce goril.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gorila nížinná - samice s mládětem

Gorila nížinná - samice s mládětem | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Hlavním cílem běhu je pomoc ohroženým zvířatům - gorilám nížinným. Právě tyto primáty chová i pražská Zoologická zahrada, která spolu s magistrátem běh pořádá. Přispět může každý tím, že zaplatí startovné.

„Myšlenkou běhu je podpořit ochranu goril v jejich původním prostředí – to znamená ve střední Africe,“ řekl Radiožurnálu ředitel ZOO Miroslav Bobek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o pražském běhu na pomoc gorilám připravil pro Ranní Radiožurnál reportér Jan Herget.

„Jako pražská zoologická zahrada ty prostředky budeme rozdělovat. Jsme připraveni pořídit potřebné vybavení pro strážce biosférické rezervace například v Kamerunu a pravděpodobně připravíme také knížku pro děti, která by je vedla k ochraně přírody,“ přiblížil Bobek.

Start běhu je ve 13 hodin na Hradčanském náměstí, kde dostane každý kromě trička i gorilí masku, kterou ale nemusí mít po celou dobu na hlavě. Trasa měří asi 4 kilometry a cíl je na Staroměstském náměstí, kde je připraven doprovodný program - koncerty či hry a soutěže pro děti.

Běh ale není podmínkou - na trať se můžou vydat třeba celé rodiny, maminky s kočárky, lidé na kolečkových bruslích, na kole nebo na koloběžce. Každý, kdo poběží má také šanci vyhrát hlavní cenu.

„Bude se losovat o zájezd do Ugandy – vlastně o návštěvu goril horských v jejich původním prostředí. Každý účastník běhu obdrží také suvenýry a také vstupenku do pražské ZOO,“ dodal její ředitel Miroslav Bobek.

Běh pro gorily vznikl v roce 2003 v Londýně a v současnosti se pořádá třeba v Amsterodamu nebo San Franciscu.

Katarína Brezovská, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme