Intenzivní déšť přechodně zvedl hladiny toků na Jesenicku

Jesenickem se ráno přehnal intenzivní déšť, při kterém v lokalitě napršelo kolem 25 milimetrů srážek za hodinu. Došlo tam k rychlému vzestupu hladin vodních toků. Třetí stupeň povodňové aktivity byl asi na hodinu překonán na řece Branné v Jindřichově a na Bělé v Mikulovicích, teď už tam platí druhý stupeň a hladiny klesají. Voda pak začala stoupat také na Desné v Šumperku a Moravě v Raškově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodněná Jičínka v Životicích u Nového Jičína

Rozvodněná Jičínka v Životicích u Nového Jičína | Foto: Josef Gabzdyl

Na přechodné vzestupy především menších toků v důsledku intenzivních přeháněk nebo bouřek ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava upozornila také Hana Šeděnková z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

„Zejména v bouřkách očekáváme srážkové úhrny až 30 milimetrů. V důsledku těchto intenzivních přeháněk nebo bouřek může dojít na menších tocích k náhlým vzestupům hladin,“ řekla meteoroložka.

V Moravskoslezském kraji platil ráno druhý stupeň povodňové aktivity na Ostravici pod přehradou Šance v Beskydech a na Odře v Bartošovicích na Novojičínsku. V několika dalších lokalitách trvá první povodňový stupeň.

Na Ostravsko míří premiér Fischer

Do povodněmi postižených oblastí se chystá premiér Jan Fischer. Do Ostravy přiletí vrtulníkem dnes hodinu před polednem. Jeho další cesta bude pokračovat autem směrem na Karvinou a do Bohumína. Podívá se, jak to vypadá v nejhůře postižených oblastech.

Povodňové škody by mohly podle prvotních odhadů jen v Moravskoslezském kraji dosáhnout 1,5 miliardy korun. Postižené kraje o peníze na odstraňování škod požádají také Evropskou unii. Hejtman Jaroslav Palas chce projednat možnost pomoci s předsedou Evropského parlamentu Jerzym Buzkem.

„Dostane od nás informace o situaci v našem kraji s tím, že by nám pomohl řešit financování odstraňování těch povodňových škod z pozice Evropské komise Evropského parlamentu,“ upřesnil Palas.

František Tichý, Michal Schoffer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme