Teprve třináctiletý Američan zdolal Mount Everest

Vrchol nejvyšší hory světa Mount Everestu dnes dobyl třináctiletý Jordano Romero. Zlomil tak rekord nejmladšího pokořitele Everestu. Jeho mluvčí informaci médiím sdělil poté, co mu chlapcův tým zavolal satelitním telefonem přímo z vrcholu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mount Everest

Mount Everest | Foto: mnteverest.net

Už od devíti let snil Jordano Romero o dobytí nejvyšší hory světa a teď se mu jeho sen splnil. Třináctiletý Američan v doprovodu svého otce a tří šerpů stanul na vrcholu světa. Překonal tak původní rekord šestnáctiletého Nepálce, který zdolal Everest už před lety.

Romero už ve svých deseti letech pokořil Kilimandžáro (5895 metrů) a o rok později Mont McKinley (6194 metrů). Jeho dalším plánem je zdolat nejvyšší vrcholy všech kontinentů.

Odborníci se ale v názorech na výstup Romera v takto mladém věku rozcházeli. Jedni předpovídali, že pokud zvládl v minulosti tolik náročných výstupů, bude schopen úspěšně absolvovat i výstup na Everest.

Jiní ale varují, že vliv nadmořských výšek na dětský organismus není dostatečně prozkoumaný.

Silvie Burjanková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme