V ostravské fakultní nemocnici začali testovat cyberknife

V onkologickém centru Fakultní nemocnice Ostrava brzy zprovozní první pracoviště svého druhu v republice. Jde o kybernetický ozařovač pro léčbu nádorů v dosud velmi špatně přístupných místech lidského těla. Například v plicích, slinivce nebo mozku. Cyberknife, jak se špičková technika za 200 miliónů korun nazývá, je teď ve fázi testování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Onkologické pracoviště

Onkologické pracoviště | Foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Jde o složité zařízení ve dvou sálech. První je ovladovna s počítači a monitory, ve druhém sále jsou kamery, senzory, ramena ozařovače, speciální lehátko a kdoví co ještě. Nad tím vším bunkr za 35 milionů korun. Vlastně je to taková malá atomová elektrárna.

„Pod nohama nám tady vede přes 160 kabelů, které vlastně umožňují veškeré propojení a komunikaci. Jelikož robot, který drží urychlovací soustavu, je jeden a zároveň druhý robot, stejné robotické rameno, drží stůl - tito dva roboti spolu musí neustále komunikovat,“ vysvětluje laborant a technik Lukáš Knybel.

Lukáš Knybel patří do pětičlenného týmu lidí, kteří jako první u nás s robotickým nožem pracují. Školení měli v Americe u výrobce a také v Lille, kde přístroj mají.

Přehrát

00:00 / 00:00

CyberKnife - nový unikátní přístroj, který lékařům z ostravské fakultní nemocnice pomůže v boji proti rakovině. Jak funguje? A jaké nádory umí léčit? Prozradí přednosta onkologické kliniky David Feltl.

Než začne přístroj léčit pacienty, musí ho řádně otestovat. Musí se s ním naučit dělat. „Ozařování se testuje na různých takových fantomech, jak se tomu říká. Jsou to taková akvária s vodou a částečně i na pohyblivých modelech. Máme třeba umělé plíce - takovou bednu, která se hýbe nahoru dolů a to měříme. Takže i na takovýchto jakoby speciálních zařízeních, která jsou pro to určena,“ upřesňuje přednosta onkologické kliniky David Feltl.

Testování potrvá ještě měsíc a potom budou mít šanci i lidé dosud prakticky neléčitelní.

Ivan Sekanina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme