Čeští hokejisté jsou mistry světa. Po pěti letech

Česká hokejová reprezentace porazila ve finále mistrovství světa Rusko 2:1 a raduje se z titulu mistra světa. Bronzové medaile získali Švédové. Uvnitř článku fotogalerie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týmová euforie...

Týmová euforie... | Foto: AFP

Česká republika – Rusko 2:1 (1:0, 1:0 , 0:1)

Češi vstoupili do utkání jak ze snu.Už po dvaceti vteřinách vybojoval u hrazení kotouč Vampola, poslal ho za ruskou branku Jágrovi, ten s ním vyjel zpoza branky, předložil najíždějícímu Klepišovi, který uklidil puk do sítě – 1:0.

Rusové odpověděli velkým náporem a několikrát musel brankář Vokoun předvést naplno své umění. Češi vyráželi do rychlých protiútoků, ale náznaky šancí nedotáhli do úspěšného konce. Svěřenci trenéra Bykova se gólu přeci jen dočkali, ale Dacjuk dostal puk za Vokounova záda až po vypršení času určeného pro první třetinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finále očima reportéra Pavla Petra

Hned v úvodu druhého dějství ujel při vlastním oslabení Koukal, ale blafákem do bekhendu nedokázal překonat Varlamova. Byla to však jedna z mála návštěv Čechů v ruském útočném pásmu. Více šancí si vytvořil soupeř. Několikrát se blýskl kvalitním zákrokem Vokoun, kterému vypomáhá dobře hrající obrana.

S přibývajícími minutami jakoby Rusům docházeli síly a Růžičkova parta pomalu vyrovnávala hru. Dvě minuty před koncem druhé třetiny se srazili v českém útočném pásmu Ovečkin a Fjodorov a k rychlému útoku našlápl Voráček, který přebruslil celé kluziště poslal kotouč před branku a za Varlamlova ho dopravil Rolinek neúmyslně bruslí – 2:0.

Obraz hry se v úvodu třetí dvacetiminutovky podobal závěru předcházejícího dějství, tedy vyrovnané hry, už mírnějším tlakem Rusů. Češi totiž výborně brání střední pásmo, kde zachycují rozjeté hvězdy Sborné. To co projde, spolehlivě chytá Vokoun.

Rusové deset minut před koncem normální hrací doby vrazil Jemelin do Jágra a dostal pět minut plus do konce utkání. To Čechům vyhovovalo, ale museli se do konce utkání obejít bez své zraněné největší hvězdy.


Rusko se odhodlalo ke hře bez brankáře tři minuty před konce, když byl vyloučen Rozsíval a za dalších dvacet vteřin za ním putoval i Rolinek. Sborná tak hrála v šesti proti třem. Pak sice dostal trest Malkin, ale tlak Rusů neustával. 35 vteřin před koncem normální hrací doby se prosadil Dacjuk, který využil kombinaci celé útočné řady – 2:1.

Češi se však s vypětím sil ubránili a po zásluze slaví titul světových šampiónů. Tým , který prošel na turnaji několika krizemi a od osmifinále hrál prakticky každý zápas o udržení se v turnaji, dokráčel až na stupeň nejvyšší a převzali zlaté medaile z rukou prezidenta České republiky Václava Klause.

Branky a nahrávky: 1. Klepiš (Jágr), 39. Rolinek (K. Rachůnek) - 60. Dacjuk (Kovalčuk, Gončar). Rozhodčí: Baluška (SR), Levonen (Fin.) - Brown (USA), Wehrli (Švýc.). Vyloučení: 5:3, navíc Jemelin (Rus.) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 19.132.

Sestavy:

Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava, Blaťák, K. Rachůnek, Gřegořek - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Rusko: Varlamov - Kornějev, Grebeškov, Gončar, Kalinin, I. Nikulin, Jemelin, Aťjušov, Kulikov - Sjomin, S. Fjodorov, Ovečkin - Kovalčuk, Malkin, Dacjuk - Kozlov, Těreščenko, Frolov - Afinogenov, Anisimov, Kuljomin. Trenér: Vjačeslav Bykov a Igor Zacharkin.

Švédsko - Německo 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Bojovný tým domácích hokejistů na Švédsko nestačil. Seveřané si vytvořili místy až drtivý tlak a odměnou jim byla vedoucí branka. Němci se však snažili o vyrovnání, dlouho se jim však nedařilo více zaměstnat Gusstafsona.

Až ve druhé části se k odražené střele dostal Barta a překonal švédského gólmana i s dezorientovanou obranou. Vedení na stranu seveřanu strhl střelou z úhlu Andersson, který nachytal Endala lehkou ranou po ledě mezi betony. Pojistku přidal při power-play znovu Andersson.

Branky a nahrávky: 3. Pääjärvi-Svensson (Bäckman), 44. Andersson (R. Wallin, Magnus Johansson), 60. Andersson (Magnus Johansson) - 37. Barta (Kreutzer). Rozhodčí: Savage (Kan.), Šindler (ČR) - Terho (Fin.), Valach (SR). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 15.873.

Petr Kadeřábek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme