Na vládu míří materiál, jak zlepšit ovzduší na Ostravsku

Vláda dnes projedná opatření, jak zlepšit ovzduší na Ostravsku. Na řešení situace by se měl podílet také Moravskoslezský kraj a velká města v regionu. Lepšího ovzduší by se lidé měli dočkat už v příští topné sezoně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znečištěné ovzduší. Ilustrační foto.

Znečištěné ovzduší. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Navrhovaná opatření se podle ministryně životního prostředí Rut Bízkové dají rozdělit na rychlá a dlouhodobější.

„Rychlá opatření spočívají v nezpoplatnění dálnice, která prochází Ostravou, výsadba zeleně jakožto protihlukové a protiprachové opatření, dále pak vetší čištění ve městě. Jsou plánované i opatření dlouhodobějšího charakteru, mezi které patří snížení emisí prachových částic jejich velkých producentů,“ uvedla Bízková pro Radiožurnál.

Odpovědnost za ovzduší je ale podle města na straně státu. Ten údajně není schopen zajistit, aby se dodržovaly imisní limity.

Podle primátora Petra Kajnara se o problému sice mluví, žádná konkrétní opatření ale stát nepřijal. „Vláda má povinnost tohle řešit a skutečně se domnívám, že k tomu v posledních čtyřech letech přistoupila docela vlažně, takže nevyřešila nic,“ uvedl Kajnar.

Ostrava proto podá kvůli ovzduší žalobu na stát. Rozhodli o tom městští radní. Magistrát chce žalovat vládu, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo dopravy.

Mezi důkazními materiály chce předložit různé analýzy nebo výsledky měření, ale například i zprávu vlády z letošního roku. Primátor nevyloučil, že se k žalobě přidají i další města nebo obce.

Lukáš Vincourek, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme